Програмата е за туристи, които разполагат с ограничено време и мечтаят да се насладят на неповторимата красота на норвежката природа. Планини, гори, водопади, зелени долини и суровото очарование на знаменитите фиорди – това е акцентът на тази екскурзия. Маршрутът включва двата първенеца – Зьогнефиорд и Хардангерфиорд, с предложение за круиз по непристъпния Нерьойфиорд – тясно и драматично разклонение на гиганта Зьогнефиорд, най-дългия в Норвегия и втори в света след Скорсби в Гренландия. През 2014 година пътуването с Фломската железница оглави класацията на Lonely Planet за най-впечатляващо пътешествие с влак в света. Този тур ви дава възможност да го осъществите и да общувате с недокоснатата дива природа на Норвегия.
Следва ослепителната панорама на националния парк Хардангервида, очаква ви и град Берген- вратата в царството на фиордите. Ще се запознаете с два ханзейски града: Любек и Берген, ще преминете Северно море на круизен кораб от Копенхаген до Осло, предвидено е и време за запознанство с тези две скандинавски столици. Маршрутът ще ви спре и в Елсинор – мечтано преживяване за поклонниците на Шекспир!

 

 

Норвежките фиорди и две скандинавски столици със самолет за 8 дни
Цена от: 1873 лв.
удължено ранно записване до 22.02.2016

Маршрут: София – Любек – Копенхаген – Осло – Берген – Зьогнефиорд – Телемарк – София
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Дати на отпътуване:
17.06.2016 г., 19.08.2016 г.
19.08.2016 – 26.08.2016 – потвърдена група

 

 
Програма:

1 ден: полет до Любек
Среща на групата на летище София, Терминал 1, за полет до Любек в 18.10 ч, пристигане в 19.40 ч. местно време, среща с екскурзовода и трансфер до хотела. Настаняване и нощувка.

2 ден: Ханзейския Любек, Копенхаген
Закуска. Разглеждане на Любек – Кралицата на Ханзата, градът на седемте златни кули, наречен така заради шпиловете на петте огромни готически катедрали и двете масивни кули на вратите към Стария град. Пешеходна разходка: Кметството и сградите около него с неповторима средновековна атмосфера от късния 13 век, Катедралата на Любек, църквите Свети Петър, Мариенкирхе, болницата Свети Дух, аристократичните къщи с типичните северногермански триъгълни начупени фасади. Тук започва разказът за Ханзата – най-мощния търговски съюз в Европа, обединяващ 150 града и неговата столица Любек. Продължението на темата е след няколко дни в Берген, преден пост на Лигата, контролирала главните търговски пътища. Отпътуване за Копенхаген с ферибот до датското пристанище Рьодби, пътуването по море отнема 45 минути. Автобусна и пешеходна обиколка на Копенхаген: започва със зданието на Кметството, уникален образец на оригинално архитектурно решение със съчетанието на различни художествени стилове. Продължаваме с двореца Кристиансборг, Борсата, Старото и новото пристанище, двореца Амалиенборг, Фотопауза при “Малката русалка” от приказките на Андерсен. Настаняване в хотел и нощувка.

3 ден: Копенхаген и Елсинор, замъкът на Хамлет
Закуска. Свободно време в Копенхаген за разходка по най-дългата пешеходна улица в Европа – Сторгет, посещение на Глиптотеката Карлсберг или увеселителния парк Тиволи. По желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия 4 часа до Елсинор /47 км/, за да посетим замъка Кронборг. Този замък е познат на всеки, чувал някога за Хамлет, защото действието се случва именно тук. Всяка година по традиция той отново се превръща в сцена на драматичните събития, а световно признати театрални трупи и актьори показват своята версия на гениалната творба на Шекспир. Казват, че и до днес в замъка в полунощ се появява духът на бащата на Хамлет. Но дори и без него замъкът е достоен за посещение – неповторим в своята красота и мощ на непристъпна крепост, охраняваща единствения вход в Балтийско море. Ще посетим кралските апартаменти, Рицарската бална зала, подземията със статуята на Холгер Датски. Хората вярват, че ако някога Дания изпадне в беда, той ще се събуди от вековния сън, за да я защити и спаси от враговете! Връщане в Копенхаген. В 17.00 ч. отпътуване с круизен кораб през Северно море за Осло. На борда има барове, ресторанти, казино, free shop. Настаняване в каюти. Развлекателна програма на кораба и възможност за вечеря на блок маса /срещу допълнително заплащане/. Нощувка.

4 ден: Осло
9.00 ч. пристигане в Осло. Осло е пристанищен град и запознанството с него започва от морето. Още преди да акостира корабът, от палубите се любуваме на зелените острови и полуострови на Ослофиорд. Крайбрежната улица Акер Брюге е многолюдна и пълна с живот. Погледът ни е поразен от съвременното футуристично здание на Новата Опера, открита през 2008 година. Необичайната архитектура на това здание от стъкло и мрамор го превръща в едно от най -популярните забележителности на Осло. Недалече се намира и замъкът Акершус /13- 18 век/, исторически комплекс, в който са погребани норвежките монарси. Обиколката на града включва още Кралския дворец, Кметството, парка “Вигеланд” с 212 скулптурни фигури – най-голямата сбирка под открито небе, дело на един човек – талантливия скулптор Густав Вигеланд. Тъга и радост, любов и ненавист, младост и старост, родители и деца – всички емоции, които ни съпровождат в ежедневния живот, са застинали в бронз, гранит и ковано желязо в пет композиционни части, всяка носеща своя философски смисъл. С автобуса ще отидем до Бюгдой – Острова на музеите, където на пешеходно разстояние един от друг се намират няколко интересни музея: Музея на викингските кораби, Норвежкия морски музей, „Кон Тики”- разказващ за пътешествията на Тур Хейердал, „Фрам” – корабът, на който Фритьоф Нансен покорява Северния полюс. Свободно време за посещение по интереси. Отпътуване за района на фиордите. Настаняване в хотел в ски – курорт. Вечеря по желание. Нощувка.

5 ден: Зьогнефиорд, Фломската железница, Берген
Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане: двучасов круиз по Нерьойфиорд. Това е най-тясното разклонение на Зьогнефиорд, 17 километра между стръмни скали, зелени планински била, в пълното отсъствие на съвременна техника, която да напомни за човешко присъствие – това е пътуване в царството на фиордите! По желание и срещу допълнително заплащане пътуване с Фломската железница. Най – зрелищното пътешествие с влак в света и това не е реклама! Железницата минава по най – стръмния склон в света и преодолява 870 м разлика във височината! Кристални реки, каскади от водопади, до които влакът спира за фотопауза, снежните шапки на планинските върхове и изумителната гледка към величествения Аурландсфиорд – това е преживяването на Фломската железница, третата по посещаемост забележителност в Норвегия. Билетът се резервира месеци предварително и пътуванете ще се осъществи, ако резервацията е направена достатъчно рано. Настаняване в хотел в Берген. Нощувка.

6 ден: Берген, Хардангерфиорд, Вьорингфосен
Закуска. Днес ни очаква разходка по крайбрежната Ханзейска улица. Не само в далечното минало, но и сега Берген е най – важният северен търговски център, разположен на морския бряг. Оттук тръгвали корабите, натоварени с риба и зърно във всички посоки на света. Достойно място в списъка на културните паментници на ЮНЕСКО заема Брюген – кварталът на ханзейските търговци, чиито дървени къщи, боядисани в ярки цветове, сега служат за сувенирни магазини, занаятчийски ателиета, дори нощни клубове! В края на улицата се намира най-старият градеж в Берген – каменната крепост Бергенхус със залата на Хакон и кулата на Розенкранц. Възможност за посещение на Музея на Ханзата. Ще видите и църквата Света Богородица, както и най – големия рибен пазар в Норвегия. Отпътуване за националния парк Хардангервида, за да видим най – известния водопад – Вьорингфосен. За Айдфиорд ще минем през прословутия висящ мост Хардангер. Открит през 2013 год, той е най-дългият висящ мост в Норвегия, а кулите са стъпили на двата бряга заради голямата дълбочина на фиорда. Тук се намираме само на 6 градуса от Арктическия полярен кръг, а глетчерите Хардангенйокулен и Фолгефона осигуряват практикуване на ски спортове дори през лятото. Настаняване в хотел в района на Вогсли. Нощувка.

7 ден: канала Телемарк
Закуска. Отправяме се към канала Телемарк. Това е най-краткият маршрут между Източна и Западна Норвегия. Огромните врати на шлюзите, механизмите на отваряне и затваряне – всичко е в този си вид, когато през 1892 г. каналът официално е открит и възхитената Европа го обявява за осмото чудо на света! От Шиен до Дален на протежение на 105 километра, 18 шлюзи, някои все още ръчно управлявани, преодоляват от 0 до 72 м над морското равнище. / Шлюз е хидротехническо съоръжение за повдигане и спускане на плавателни съдове между участъци от водни пътища/. Предлагаме ви незабравимо пътешествие между Лунде /един от ръчните шлюзове/ и Улефос, по време на което ще се насладите на живописни места, недостъпни за автомобилния транспорт, между стръмни скали и долини, проправени от човешката ръка /каналът е прокопан с динамит за пет години/. Настаняване в хотел в района на Сондефиорд. Нощувка.

8 ден: полет до София
Закуска /възможен е сух пакет/. 6.30 часа трансфер до летище Торп за полет до София в 8.55 часа. Пристигане в 13.05 местно време.

Цени:
Промоционални цени, валидни за записване до 22.02.2016 –957 евро /1873 лв
Стандартни цени след 22.02.2016-1007 евро/1972 лв

Цената включва:
Самолетни билети София – Любек и Осло – София: директни полети

Летищни такси

Трансфери летище – хотел – летище

Транспорт с лицензиран за международни превози автобус*** по горепосочения маршрут

Екскурзовод по време на цялото пътуване

Автобусни и пешеходни обиколки на Любек, Копенхаген, Осло, Берген

7 нощувки, както следва:

1 нощувка със закуска в хотел *** в Любек
1 нощувка със закуска в хотел *** в Копенхаген
1 нощувка в каюта на круизен кораб Копенхаген – Осло /каютата е клас С, вътрешна/
1 нощувка със закуска в хотел *** в района на Зогнефиорд
1 нощувка със закуска в хотел *** в района на Берген
1 нощувка със закуска в хотел *** в района на Вогсли
1 нощувка със закуска в хотел *** в района на Сандерфиорд

Пътни, пристанищни и фериботни такси за всички морски пътувания по маршрута,

като и такси за мост и панорамни площадки за фотопауза

 

 

Цената не включва:
Медицинска застраховка за периода на екскурзията на ЗК „Уника” със застрахователно покритие 10 000 евро /за лица над 65 год. има доплащане/ – 16 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Голям салонен багаж с рамери 56/45/25 см – 31 лв в посока /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Чекиран багаж на самолетите 1 брой до 23 кг – 65 лв в посока /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Екскурзия до Кронборг с включен вход в замъка – 28 евро /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Фериботен круиз по Зогнефиорд – 38 евро /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Фломската железница с удължение до Вос – 55 евро /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Корабче по канала Телемарк от Лунде до Улефос – 57 евро /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/

Вход за Глиптотеката в Копенхаген – 75 датски крони

Застраховка “Отмяна на пътуване”- тази застраховка покрива рискове в случай на отказ за пътуване от страна на туриста при доказано заболяване или отмяна на пътуването поради неблагоприятни метеорологични условия и други форсмажорни обстоятелства.

3 вечери и 1 закуска в ресторантите на следните хотели и кораб /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/ – 109 евро

Вогсли – вечеря
Зьогнефиорд – вечеря
DFDS Seaways – http://www.dfds.com/ – закуска и вечеря

 

Необходима валута за Скандинавия:
Норвегия: около 150 евро в местна валута, NOK (норвежка крона) – 10 NOK = около 2.11 лв
Дания: около 80 евро в местна валута, DKK (датска крона) – 10 DKK = около 2.62 лв
Тук сме включили разходите за входните такси и сме предвидили минимума за лични разходи

 

 

 

40

Translate »