FAMISSI HOTEL ***

Цена на човек от : 32,50 Е със закуска и вечеря

Местоположение: Ще намерите Famissi Hotel на входа на град Каламбака, намиращ се под великолепните вечни скали на Метеора. Той съчетава перфектно неповторимата красота на мястото с традиционна архитектура и модерни помещения за настаняване.

Хотелът: Предлага на своите гости кафетерия, бар, ресторант, паркинг, градина с прекрасна гледка към Метеора.

Стаите: Балкон с изглед към Метеора, климатик, телевизор, радио, телефон, сешоар.

Закуската е на шведска маса.

Вечерята включва първо ястие, второ ястие, сезонна салата и десерт.

 

Цени на стая на база закуска и вечеря:
Двойна стая стандарт/Double Standard 2 възрастни – 65 ЕU
Тройна стая стандарт/Triple Standard 3 възрастни – 93 EU

 

 

Каламбака / Метеора

Долу, под скалите се е разположило градчето Каламбака. Невъзможно е, след като си го съзерцавал от висините, да не ти се прииска, след това да приседнеш някъде из него на чашка кафе и отново да се възхитиш на „небесните манастири“ над главата ти.

Според оскъдните исторически сведения, първите споменаващи това малко и симпатично селище под скалите, са историците Ставрон и Ливий, които го наричат Егинион. В 167г. пр.н.е. римски завоеватели избиват голяма част от населението му и го разрушават. Но малкото останали живи, успяват да го възстановят. През византийската епоха го преименуват Стаги, по името на едноименната християнска епархия, която по това време се намирала тук. „Стаги“ се превежда като „капки“… Но защо „капки“? … Капки вода?… Капки вяра?… Преодоляване на трудности „капка по капка“? … Какъв ли смисъл са вложили византийци? …

По-късно, шведският историк и пътешественик Й.Бьорнстаал, който посетил мястото през 1779 г. написал: „Гръцкото селце Стаги, което турците наричат „Каламбак“ и в което се намират десет християнски църкви и нито една джамия, се намира под високи и отвесни скали. За да посетиш Митрополита в неговата резиденция, горе в християнската обител, трябва да положиш неимоверни усилия и преминеш редица опасности, докато се изкачиш.“

В доживелия до наши дни Егион-Стаги-Каламбака, днес най-забележителният паметник е църквата „Успение Богородично“, която е построена през 10-11 в. върху руините на византийска раннохристиянска базилика. Красотите й са заложени в добре запазените фрески от 12 в. и стенописите от 1573 г., дело на свещениците Кириязис и Неофит, син на критския иконописец Теофан.

Каламбака е типично туристическо градче – малки хотелчета, ресторантчета, много магазинчета, продаващи всичко – от накити и икони до шах и джапанки. Тук има и специална работилница, в която всеки желаещ може да погледа как се рисуват икони, как се украсяват, как се обработват, за да им се придаде старинен вид.

 

 

33

Translate »