Две съседки в подножието на великия Кавказ са готови да окажат гостоприемство и на българските туристи. Грузия и Армения – стари християнски държави, с многобройни исторически паметници и манастири под закрилата на ЮНЕСКО, с красива природа, древни традиции, дружелюбно население. Едните – грузинците, се славят с превъзходното си вино. Заради него попаднали на тази прекрасна земя: когато Господ раздпределял териториите на отделните народи, грузинците отишли да си допият виното. Земите за раздаване свършили и тогава Всевишният, какво да стори, им предоставил… рая. А пък на арменците им трябват само десетина минути, за да разберат роднини ли са с хората, с които току-що са се запознали. Те са майстори на прочутия арменски коняк, на който и французите отдават достойно признание. И още нещо: в древна Грузия, в Колхида, Язон открива Златното руно, на Казбек е прикован Прометей, задето откраднал огъня от боговете. Армения пък става първата страна, която приема християнството като официална държавна религия (301 г.). Тя е запазила за човечеството и най-древните в света манускрипти. По време на традиционните у нас майски празници ви предлагаме комбинирана екскурзия до Грузия и Армения – времето през този период е много подходящо за посещение на двете страни.

 

ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ-ЗЕМЯТА, КОЯТО ДАДЕ НА СВЕТА ЗЛАТНОТО РУНО И ОПАЗИ НАЙ-ДРЕВНИТЕ РЪКОПИСИ

17.09-24.09.2016 г.
8 дни/7 нощувки на полупансион
Пътуване със самолет от София

ПРОМО цена: 1499 евро/2932 лв. за записвания до 08.01.2016 г.
Редовна цена: 1599 евро/ 3127 лв.

ПРЕДИМСТВА НА ПРОГРАМАТА

•    Избор на нетрадиционни за българския пазар туристически дестинации
•    Съчетание на културно-исторически обекти със световна значимост (под закрилата на ЮНЕСКО) и различни забавления: сафари с джипове, дегустация на коняк и вина, фолклорни изпълнения, шоу спектакли
•    Полет с реномирана авиокомпания и подбор на добри хотели в двете страни
•    Вечеря с фолклорна програма в Тбилиси
•    Балансирано съотношение между цена и качество
•    Водач от TA

 

 

 

ПРОГРАМАТА

1 ден, 17.09.2016 – СОФИЯ – ИСТАНБУЛ – ТБИЛИСИ
Тръгване от София в 09:35 ч за Истанбул с полет на Турските авиолинии. Пристигане в турския мегаполис съответно в 11:00 ч. Полетът за Тбилиси е в 13:10, кацане в грузинската столица в 16:25 ч. Трансфер и настаняване в хотел „DOLABAURI” 4* или подобен. Вечеря в грузински ресторант с фолклорна програма. Нощувка.

2 ден, 18.09.2016 – ТБИЛИСИ
Закуска. Обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, наричан „спящата красавица”, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са църквата Метехи в Стария град, катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, Синагогата, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Ще прибавим Националния музей на Грузия и разбира се цитаделата Нарикала от ІV век, от стените на която се открива прекрасна панорамна гледка към столицата. Вечеря в хотела и нощувка.

3 ден, 19.09.2016 – СВЕТИНИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО (Мицхета – Ананури – Казбег – Гергети)
След закуска се отправяме към древната грузинска столица и религиозен център Мицхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Продължаваме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава пред подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници. Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

4 ден, 20.09.2016 – СИНЯТА ПЕРЛА НА АРМЕНИЯ (Ахпат – Дилиджан – Ереван)
След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница, откъдето започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастира Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, преминавайки през курортния град Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града и ще видим манастирския комплекс Севанаванк. А край езерото Севан – синята перла на Армения, ще похапнем за вечеря прясна риба. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „NAIRI” 4* или подобен. Нощувка.

5 ден, 21.09.2016 – КОПИЕТО НА СЪДБАТА (Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард)
Закуска. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна гия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря, след която ще посетим Площада на Републиката, за да наблюдаваме шоуто на танцуващите фонтани.

6 ден, 22.09.2016 – РЪКОПИСИ ПАЗЯТ ИСТОРИЯТА НА ДРЕВНИЯ СВЯТ (Ереван)
След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. А накрая ще завършим с вечеря в национален ресторант с жива арменска музика. Нощувка.

7 ден, 23.09.2016 – ВНИМАВАЙТЕ С ТОСТОВЕТЕ (Ереван – Гори – Уплисцихе- Тбилиси)
Закуска, след която се отправяме към арменско-грузинската граница и отново се връщаме към грузинската част от екскурзията. Отиваме в Гори, родният град на Й.В.Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Продължаваме към градчето Чардахи, където ще посетим винарната Лаго. Тук ще вечеряме и ще опитаме от грузинските вина, произвеждани в избата. Винарството в Грузия има древни традиции – вино по тези земи се прави повече от 8000 години! Трябва да се внимава с тостовете, защото в Грузия те са безкрайни с всички произтичащи последици за несвикналия на винения маратон чужденец… Отпътуване за Тбилиси. Настаняване в хотел „DOLABAURI” 4* или подобен. Нощувка.

8 ден, 24.09.2016 – ТБИЛИСИ – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ/ВАРНА
Закуска. Трансфер от хотела и полет за Истанбул в 11:20 ч. Кацане в турския мегаполис в 12:50 ч. Излитане в 19:35 ч. и пристигане в София в 20:55 ч.

 

 

ПРОМО цена: 1499 евро/ 2932 лв. за записвания до 31.12.2015 г.
на човек в двойна стая на полупансион в хотели 4*

Цената включва:
–    самолетен билет София – Истанбул – Тбилиси – Истанбул – София с Турски авиолинии
–    летищни такси в размер на 241 евро/472 лв. (към 24.11.15 г.). Точният размер се фиксира към датата на издаване на груповите билети. При повишение на таксите се дължи задължително доплащане.
–    7 нощувки със закуски и вечери в хотели 4*
–    туристическа обиколка на Тбилиси
–    сити тур на Ереван
–    климатизиран транспорт
–    возене на джипове в Казбеги
–    екскурзоводско обслужване на руски език по време на програмата
–    входни такси за обектите и всички религиозни центрове по програмата
–    вечеря край езерото Севан
–    вечеря в национален ресторант с жива арменска музика
–    дегустация на знаменития арменски коняк «Арарат»
–    дегустация на грузински вина
–    шоу на танцуващите фонтани
–    всички трансфери, упоменати в програмата
–    медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек
–    водач на групата от ТА

Цената не включва:
–    доплащане за единична стая – 200 евро/392 лв.
–    доплащане на застраховка за лица от 65 до 80 години – 8 евро
–    лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
–    неупоменати в програмата услуги
–    бакшиши
–    застраховка “Отмяна на пътуването” с Евроинс – от 2 % от пакетната цена. За повече информация моля, запитайте в офисите ни
Условия за записване:
Депозит – 50% при резервация
Доплащане – 100% до10.08.2016 г.
Допълнителна информация:
–    Минимален брой участници – 14 човека
–    Срок за уведомление при недостиг на минималния брой – 14 дни преди реализирането на екскурзията
–    Необходими документи: притежание на валиден паспорт или валидна лична карта
–    Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверена Декларация за съгласие за пътуване на дете в чужбина от непътуващия/непътуващите родител/родители в оригинал, както и две копия от този документ.

 

(bmg)

Translate »