За Андалусия каквото и да се каже – думите не стигат. Тази южна земя в прегръдките на Пиренейския полуостров е като изящна огърлица на прелестна красавица. Покорявана от какви ли не завоеватели, Ал Андалус, както я наричали арабите, цели осем столетия е била под мавританско господство преди кралица Изабела І да я отвоюва. Но тъкмо този исторически отрязък от времето е оставил онзи безценен влог в световната културна съкровищница, който всяка година води тук милиони туристи от целия свят. Малага, Кадис, Севиля, Кордоба, Гранада…Във всяко от тези уникални с атмосферата си места, подчертано толерантни към религии и етноси, ще открием шедьоври на архитектурата ,изкуството и въобще на човешкия гений, с каквито всемирната цивилизация може само да се гордее.
Впрочем, да вземем самолета и …око да види…

 

Магията на Андалусия
Маршрут: Малага – Гибралтар – Кадис – Севиля – Кордоба – Гранада
Дати:17.05.2016 – 24.05.2016; 04.10.2016 – 11.10.2016
8 дни/7 нощувки
Цена ранно записване: 799 евро/1563 лв.
17.05 – 24.05.2016 – ранно записване до 01.02.2016
04.10 – 11.10.2016 – ранно записване до 31.03.2016
 
Стандартна цена: 849 евро/ 1660.50 лв.

Предимствата в тази програма:
•    Възможност да се посетят най-интересните градове на Андалусия: Малага, Марбея, Гибралтар, Вехер де ла Фронтера, Кадис, Севиля, Медина Азахара, Кордоба и Гранада
•    Екскурзоводско обслужване на български език през цялата програма
•    Включени закуски и вечери
•    Добро съотношение качество – цена

Програма
Ден 1: СОФИЯ – МАЛАГА- КОСТА ДЕЛ СОЛ
Полет от София в  15:40 с авиокомпания България ер за Малага. Кацане в испанския град в 18:40. Отпътуване за Коста дел Сол и настаняване в хотел Royal Al Andalus 4* в курорта Торемолинос /или подобен/. Вечеря и нощувка.
Ден 2: КОСТА ДЕЛ СОЛ – МАРБЕЯ – ГИБРАЛТАР
Закуска. Пътуването ни С АВТОБУС из Андалусия започва с МАРБЕЯ– курортът на хайлайфа, наричан още „Кралицата на Коста дел Сол”. Негова кръстница е самата кралица Изабела I, която възкликнала „Que bella mar”, спирайки за първи път на този живописен бряг. Пешеходната ни разходка  из града ще започне с крайморския парк, където са изложени 10 ексцентрични скулптури на големия испански творец Салвадор Дали. Продължаваме из тесните романтични улички на стария град край изпъстрените с цветя и украса от характерните за Иберийския полуостров пана от керамични плочки фасади / наричани в Испания азулехос/, за да стигнем до Площада на портокалите с местното кметство, останките от крепостната стена, местната катедрала с паметника на Сан Бернабе, патрон на града, и др. С автобуса, на път към пристанището, ще минем покрай ботаническата градина, арената за корида / в Марбея тя се провежда само през туристическия сезон/ и ето ни на пристанището Пуерто Банус, известно със скъпите си ресторанти, магазини и луксозни яхти. Отпътуване за ГИБРАЛТАР и панорамна обиколка на този град…хибрид, разположен на брeга на едноименния проток, връзката между Средиземно море и Атлантика.  Хибрид, защото се намира в Испания, а е задморска територия на…британската корона! Според гръцките митове в създаването му на Гибралтарската скала пръст има самия Херкулес. След маврите и испанците от началото на ХVІІІ век тук се наместват англичаните. И след референдума на 10.09.1967 година, Гибралтар, разположен на важно стратегическо място, остава под британски флаг, с държавен глава кралицата на Великобритания. Днес Гибралтар е финансов и туристически център, в който съжителстват цял куп националности: испанци, португалци, англичани, араби, евреи… По време на обиколката на града, която се заплаща допълнително,  ще се изкачим на прочутата Гибралтарска скала, известна и като Скалата на маймунките / тук живеят свободно 120 животни от породата макак/, ще посетим изключително красивата пещера St. Michael, ще си доставим удоволствието да се любуваме на залива на Алхесирас и отсрещния африкански бряг, а накрая любителите на шопинга ще имат свободно време да се развихрят по главната търговска улица на града. Настаняване в хотел Guadalcorte Park 4*или подобен в района на Los Barios, на 15 минути с кола от Гибралтар и Алхесирас. Вечеря и нощувка.
Ден 3: ГИБРАЛТАР – ВЕХЕР ДЕ ЛА ФРОНТЕРА – КАДИС – СЕВИЛЯ
Закуска. Пътешествието ни продължава към ВЕХЕР ДЕ ЛА ФРОНТЕРА. Този неголям андалуски град е основан от финикийците, развива се при римляните, по време на маврите става важен селскостопански район.  Разположен е на хълм над стръмните склонове край устието на река Барбат и има типичен арабски облик. Градчето става известно и  след като край бреговете  му на 21.10.1805 година се случва една от най-големите морски битки в историята – Трафалгарската, когато британският адмирал Нелсън разгромява обединената френско-испанска флота. Пешеходна разходка из градчето и отпътуване за КАДИС– едно от най-важните  пристанища на Испания. Наследник на древния Гадес, той е най – старият съществуващ град в Западна Европа, основан през 1104 година пр.н.е. След откриването на Америка от Христофор Колумб става един от най-богатите градове на континента, измествайки през ХVІ век Севиля от позициите й на търговски център за Западните Индии. Панорамна обиколка на Кадис, в която ще видим градската катедрала и кметството сред площада с фонтаните пред тях, паметника на конституцията, крайбрежния булевард, плажа на Кадис, двете морски крепости Сан Себастиян и Санта Каталина, красивия парк Дженовезе, дори и кралския…затвор. Отпътуване за района на СЕВИЛЯ. Настаняване в хотел TRH La Motilla 4*или подобен. Вечеря и нощувка.
Ден 4: СЕВИЛЯ
Закуска. Обзорна екскурзия из столицата на Андалусия, наричана още „Домът на Кармен”, но да не забравяме Дон Жуан и Севилския бръснар. Легендите приписват на митичния герой Херкулес основаването на града.  В продължение на векове Севиля е преживявала възходи и падения, но и до днес си е останала синоним на красота и елегантност, истинска звезда на Андалусия. Символ на града е кулата Ла Хиралда, изградена от мавританската династия на Алмохадите. И ако мюсюлманите са оставили някои от най-впечатляващите архитектурни образци в Севиля, евреите пък са завещали два квартала: Санта Крус и Сан Бартоломе. След отвоюването на града от маврите, испанската корона издига през 1507 година знаменитата севилска катедрала Санта Мария, най-големият католически храм в Испания, олицетворяващ близостта до божествената промисъл. В катедралата, където ще влезем, ще видим най-големия олтар в християнския свят, със сцени от Новия завет, изработени от дърво и покрити със злато, доставено от Перу и Мексико. Тук е и гробът на великия Христофор Колумб и сина му Ернан,уникалната картина на Мурильо „Сан Антоан”.  Недалеч от катедралата е дворецът Алкасар. Посещението на катедралата, кулата Хиралда и двореца Алкасар се заплаща допълнително. В обиколката на Севиля сме включили и  пешеходна разходка из парка Мария Луиза, където се намира Археологическия музей на града, площад Испания с неизменните файтони и символите на всички андалуски общини. С автобуса ще преминем край най-голямата арена за корида в Испания – Ла Маестрада, по булеварда на палмите с павилионите на иберийско- американската изложба през 1929 г., край Златната кула, откъдето тръгват корабчетата за разходка из реката Гуадалкивир, пресичаща града, и др. Да не пропуснем и още един щрих от пешеходния тур:  балкончето на една от севилските фасади, вдъхновило създаването на знаменитото творение на Росини – операта” Севилският бръснар” ! И днес Севиля се прекланя пред Светата Дева с  религиозните шествия по време на Страстната седмица, когато целият град е украсен в червено – цветът на страстта. Тогава най-силно пулсира и ритъмът на фламенкото, когато силно набожните песни отстъпват на пищните веселби. Вечеря и  нощувка в хотела.
Ден 5: СЕВИЛЯ – МЕДИНА АЗАХАРА – КОРДОБА – ГРАНАДА
Закуска. Отпътуване за Кордоба. По път ще спрем да разгледаме МЕДИНА АЗАХАРА, старинен град, основан от династията на Омаядите през Х век, на около 8 км западно от Кордоба. Казват, че този средновековен мавритански град, изпълнен с дворци, джамии, административни сгради, работилници, резиденции и бани е дар на халифа Абд ал Рахман ІІІ от споменатата династия за любимата му Ал Сахре. В книгата си „История на мавританците в Испания” британският историк Стенли Лейн пише:” Пътешественици от далечни земи, хора с всякакви професии и различни религиозни възгледи, принцове, посланици, търговци, теолози и пр. казват, че не са виждали нещо, което може да се сравни с Медина Азахара”. Домакините на комплекса са се погрижили чрез 15-минутен филм да покажат възстановка на този уникален град, а разглеждането на археологическите находки е срещу допълнително заплащане. Пристигаме в КОРДОБА, един от най-характерните мавритански градове в сърцето на Андалусия. През Х век е наброявал 500 000 души и е бил най-големият град в Европа! Ще влезем в историческия център на града през стария римски мост над река Гуадалкивир. Гордостта на Кордоба е джамията Мескита, изградена от поредица емири, когато градът е седалище на Западния халифат. Близо 900 колони, облицовани с оникс, мрамор, яспис и гранит, с подковообразни арки на ивици от червен и бял мрамор и декор от мозайки, създават този ненадминат образец на ислямската архитектура, чиито съперник е единствено джамията в Мека. Когато през ХІІІ век тя е полуразрушена и в центъра й се издига фундамента на католически храм, самият владетел на Свещената Римска империя Карл V съжалява за похабената сграда:”Разрушихме нещо уникално, за да отворим място за нещо банално”. Входът за джамията е срещу допълнително заплащане. В свободното време ви препоръчваме да опитате кулинарния специалитет на Кордоба – задушена…опашка на бик /рабо де торо/, на вкус е като нашенското телешко.  Отпътуване за Гранада. Настаняване в хотел Camino de Granada 4* или подобен. Вечеря и посещение на пещерата Сакромонте, където на чаша вино ще се любуваме на традиционното ФЛАМЕНКО ШОУ. Спектакълът е срещу допълнително заплащане. Нощувка.
Ден 6: ГРАНАДА – МАЛАГА – КОСТА ДЕЛ СОЛ
Закуска. Обзорна екскурзия из Гранада, един от най-красивите градове в Испания, благословен с географското си положение в подножието на планината Сиера Невада, с  изобилието на вода и културно-исторически паметници. Този град е събрал невероятни архитектурни шедьоври, плод на различни култури: мавританска, еврейска, християнска. Това е последният град в Испания, отстъпен на християните под владичеството на кралица Изабела І през 1492 година. Перлата на Гранада е средновековният дворец Алхамбра, означаващ от арабски  „Червената крепост”. Той се счита за върхово постижение на мавританската култура и стил от типа „1001 нощи”, датира от 1238 година, но различните части на двореца са строени през различни векове. Прекрасно допълнение към двореца са градините Хенералите, създадени за наслада и спокойствие за сетивата. Тъкмо в този дворец испанската кралица Изабела І дарява бижутата си на Христофор Колумб за финансиране на експедицията му, довела до откриването на Америка. Посещението на Алхамбра е включено в пакетната цена, дсворецът се разглежда и отвътре. Другата голяма забележителност на Гранада, включена в нашата андалуска програма, е ”белият квартал” /заради цвета на сградите му/ Албайсин, под закрилата на ЮНЕСКО. Стар мавритански квартал, изпълнен с малки и шумни пазарски улички, сред които може да се разходите през отделеното свободно време в Гранада. Да не пропуснем и величествената готическа катедрала, строена близо две столетия, която по стил и ренесансови мотиви съперничи на прочутия испански дворец Ел Ескориал край Мадрид. Отпътуване за Малага и настаняване в Коста дел Сол, в хотел Royal Al Andalus 4* или подобен. Вечеря и нощувка.
Ден 7: РОНДА
Закуска. Свободно време или по желание екскурзия до РОНДА срещу допълнително заплащане. Градчето Ронда  е разположено на върха на стръмен каньон. Известно е като люлката на бикоборството. Тук е открита първата арена за корида, построена в края на ХVІІІ век. Към нея има музей на бикоборството, в който е изложена колекция от плащове и снаряжение на тореадорите, а пред арената – паметник на прочутия тореадор Педро Ромеро, който пръв слиза от коня и се изправя срещу бика на земята, както се прави сега. Влизането в музея е срещу допълнително заплащане. Ронда е и родината на 6-струнната китара, без която е невъзможно са се случи фламенкото. Старата част на Ронда се отличава с калдаръмените си улички и малки площади, с дворци още от ХІV век. Една от главните забележителности и мостът, който свързва над високите скали, подобни на тези в гръцката Метеора, новата и старата част на Ронда. Градът често вдъхновява творчеството на различни представители на изкуството, най-вече художници. Завръщане в хотела. Вечеря и нощувка.
Ден 8: КОСТА ДЕЛ СОЛ – МАЛАГА – СОФИЯ
Закуска. Освобождаване на хотела около обяд. Панорамна обиколка на града, наричан Столицата на Коста дел Сол, основан преди 3500 години от финикийците, преживял господството на римляни, вестготи, араби…Старият град на Малага е своеобразен музей на открито. По време на туристическата ни обиколка ще видим стените на крепостта Алкасаба, построена от маврите през 1057 година, останките от римския театър, катедралата, строена близо двеста години, пристанището с морския фар, където обичайно акостират огромни круизни лайнери, кметството с неговата разкошна архитектура, ще се изкачим и на  хълма Мирадор, откъдето се открива прекрасна панорамна гледка към пристана и целия град. Малага е родно място и на знаменития художник Пабло Пикасо, чиято родна къща-музей се намира в града. Може и да си направите снимка със… скулптурата на самия Пикасо на пейката пред родния му дом. Трансфер до летището в Малага. Полет за България в 19:30 и кацане по разписание в София в 23:55.

________________________________________
Цена ранно записване: 799 евро/1563 лв.
17.05 – 24.05.2016 – ранно записване до 01.02.2016
04.10 – 11.10.2016 – ранно за писване до 31.03.2016
Стандартна цена: 849 евро/ 1660.50 лв.
ЦЕНАТА Е НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ И ВКЛЮЧВА:
•    Самолетен билет София – Малага – София
•    Летищни такси и багаж 23 кг
•    7 нощувки със закуска и вечеря в хотели 3* и 4*
•    Транспорт с луксозен автобус в Испания
•    Екскурзоводско обслужване на български език
•    Входни такси за  Алхамбра
•    Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
•    Водач от фирмата по време на цялото пътуване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
•    Фламенко шоу – 35 евро, при минимум 25 човека, заплаща се месец преди отпътуване
•    Посещение на Ронда – 55 евро, при минимум 25 човека, заплаща се месец преди отпътуване
•    Посещение на скалата в Гибралтар – 20 евро, при минимум 25 човека, заплаща се месец преди отпътуване
•    Входни такси за посещаваните обекти, освен изрично упоменатите
•    Неупоменати в програмата услуги: хранене, лични разходи за телефонни разговори, мини-бар и др.

Минимален брой участници: 30

Условия за записване и начин на плащане:
•    Депозит 50% от стойността на пакета при резервация
•    Доплащане 30 дни преди датата на отпътуване
Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

 
Допълнителни екскурзии
•    Фламенко шоу – 35 евро
•    Посещение на Ронда – 55 евро
•    Посещение на скалата в Гибралтар – 20 евро
Минимален брой участници за доп. екскурзии: 25
Забележка: записват се в България месец преди датата на отпътуване!

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:
•    Доплащане за настаняване в единична стая: 150 евро (293 лева)
•    Доплащане за 1-ви ред в автобуса – 30 евро/ 59 лв на човек – 2 броя седалки
•    Доплащане за 2-ри ред в автобуса – 20 евро/ 39 лв на човек – 4 броя седалки
•    Доплащане за застраховка за лица над 64 г. – 7.75 евро /15 лева на човек
•    Горивна такса – поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията има право да начисли горивна такса. В този случай цената на пътуването ще се промени съгласно горивната такса.
Горивната такса се дължи за всички резервации за съответния полет, без значение кога са били направени.

 
Ориентировъчни входни такси:
•    Медина Азахара: 3.50 €
•    Джамията в Кордоба: 10.00 €
•    Катедралата в Севиля и Ла Хиралда: 10.00 €
•    Златната кула в Севиля: 3.00 €
•    Дворецът Алказар в Севиля: 10.00€
•    Катедралата в Гранада: 4.50 €
•    Катедралата в Кадис: 5.00 €
•    Музея на Пикасо в Малага: 7.00 €
•    Крепостта Алкасаба в Малага: 4.00 €
•    Катедралата в Малага: 6.00 €
•    Музей на бикоборството в Ронда: 7.00 €

 

(bmg)

Translate »