„Прага – майка на градовете” – този надпис може да видите на много места в Чешката столица. Това съвсем не е реклама на съвременната туристическа индустрия, а стара титла на този древен град, издялана върху много от историческите й паметници. И наистина духът на Стара Европа продължава да живее тук и да омагьосва всеки пътешественик. През хилядолетната си история Прага е била резиденция на чешки, австро-унгарски и германски монарси и всеки е оставил своя отпечатък тук. Стотиците кули, църкви, замъци и живописни улички в града ще ви потопят в атмосферата на отдавна отминали времена и епохи. Неповторимият му облик е създаден от преплитането на множество стилове – от романски и готика през ренесанс и барок до кубизъм.

 

 

 

Предколедна Прага с автобус
Маршрут: София – Будапеща – Прага – Бърно – Братислава – София

Продължителност: 5 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:
16.12.2015 г., 19.12.2015 г.
Цена: 387 лв.

 

 

Програма:

1 ден: София – Будапеща 780 км
В 06.30ч. отпътуване от София (ст. В. Левски). Транзитно преминаване през Сърбия. Пристигане вечерта в Будапеща, настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка /1/.

2 ден: Будапеща – Прага 520 км
Закуска. Панорамна обиколка на Будапеща (включена в цената): мостовете на р. Дунав – Ержбетхид, Ланцхид Сечени, Йозефхид, Марджидхид; Бул. Андраши, Площада на Героите с колоната на Милениума и паметниците на най-известните личности от унгарската история; Рибарските Кули, Катедралата Св. Матияш, Паметниците на Св. Ищван и Св.Троица, Двореца, Парламента. По желание разходка с корабче по р. Дунав (с допълнително заплащане 14 евро за възрастен и 8 евро за дете до 12 г.). Посещение на коледния базар на площад Вьорошмарти. Над сто дървени къщички предлагат традиционни, фолклорни, дизайнерски занаяти и подаръци наред с музика, куклен театър и кулинария. Над площада, в който свършва улица Ваци, грее гигантски рождественски календар. Цялата фасада на сградата над сладкарница Жербо е превърната в пано, а прозорците са датите от декември, които една след друга светват всеки ден точно в 17.00ч. Фигури от дърво на Младенеца, Божията майка, Св. Йосиф и влъхвите от Витлеем се гушат под двайсетметрова елха, а след нея започват къщичките с истинските вълшебства: захаросани червени ябълки; въртящи се шишове, на които се пече коледният ролник (в Прага на същото лакомство му викат трделник) – тънка козуначена кора, която се опича върху въртящи се валове, ароматизирана с карамел, кокос или бадеми. Типичното за Будапеща са свински джолани и късове пушено месо наред с тави с (ориенталски) сарми и (баварски) наденички с горчица. Типичното за „карашонит“ (унгарската Коледа) са и глинените грънци. Затова пазарът прелива от чаши, захарници, тави и даже керамични играчки за елхата. Хит в началото на декември точно на площада Вьорошмарти е да се снабдите с печат – метален слитък с буквата на името ви. Продават ги с пръчка червен восък, и достатъчно навреме, че да скрепите и да изпратите писмата с желания до Дядо Коледа. Около обяд отпътуване за Чехия. Пристигане в Прага вечерта. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка /2/.

3 ден: Прага
Закуска. Туристическа програма в Прага (включена в цената), започваща от Страховският манастир с една от най-красивите панорами на Прага, Лоретанският площад, с Чернинския дворец – днес седалище на Министерството на Външните работи и красивата барокова църква Лорета. Посещение и Храдчанският площад с известния Пражки храд, готическата катедрала Св. Вит. Обиколката продължава по романтичната Нерудова улица, горната част на Малостранския площад с величествения бароков храм Св. Николай, след това посещение на църквата Дева Мария победителка с прочутата скулптура Бамбино ди Прага, следват Малтийският площад с романската църква Дева Мария под синджирите, Буквойският дворец, стената на Джон Ленън, остров Кампа, Карловият мост, Староместкият площад с прочутия часовник с апостолите Орлой. По желание – круиз по Вълтава (с/у допълнително заплащане 16 евро за възрастен и 10 евро за дете до 12 г.) с продължителност 50 минути и преминава покрай най-значителните исторически паметници и множество романтични канали. Свободно време. Посещение на коледни базари в Прага. Най-големият се разполага върху павирания площад в центъра на Стария град и подхожда идеално на величествените барокови сгради, които го заобикалят. Освен редиците с пъстро украсени дървени къщички, предлагащи атрактивни ръчно правени сувенири, коледни подаръци и изделия от истински чешки кристал, на площада ви очакват певци и музиканти, грижещи се за доброто настроение на гостите, както и мини зоопарк с понита, кози, овце и лама за най-малките. Среща при автобуса и връщане в хотела. Вечеря. Нощувка /3/.

4 ден: Прага – Братислава – София 1270 км
Закуска. Отпътуване за България. Попътно разглеждане на Братислава – столицата на Словакия: Братиславски Храд, Катедралата Св.Мартин, Старото Кметство. Нощен преход.

5 ден: Братислава – София 970 км
Пристигане в София привечер.

 

 

Цената  включва:

-транспорт с лицензиран за международен превоз автобус, категория 3*

-3 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*, от които: 1 в Будапеща и 2 в Прага

-туристическата програма по маршрута

-екскурзоводско обслужване

Цената не включва:

-Медицинска застраховка за 5000 евро: 5 лв. за лица до 70г.; 10 лева за лица от 70г. до 80г.

-Музейни такси: около 60 евро

-Разходка с корабче по р. Дунав в Будапеща – 14 евро за възрастен и 8 евро за дете до 12г.

-Круиз по р.Вълтава „Пражка Венеция” – 16 евро

-Билети за градски транспорт – Единичен – 20 CZK / За Деца до 15 г. – 20 CZK / За 24 часа – 80 CZK.

-Доплащане за ползване на двойна седалка от един турист – 135 лв.

Възможност за трансфер (отпътуване от и връщане в посочените градове) при мин. 15 туристи с доплащане: Варна 20.30ч. – 60 лв.; Девня 21.00ч. – 55 лв.; Шумен 22.00ч. – 50 лв.; Търговище 22.30ч. – 45 лв.; Велико Търново 00.00ч. – 40 лв.; Ловеч 02.00ч. – 35 лв.; Ботевград 03.30ч. – 30 лв.)

 

 

 

(20)

Translate »