Векове наред Полша е мостът, свързващ Изтока и Запада. Разположена в сърцето на Европа, Полша е мултишлифована страна, където главните и средновековни градове са оплетени в мрежите на съвременните елегантни граждани и, където теглените от коне каруци се движат по селските пътища, недокоснати от прогреса.
Полша остава относително евтина и безопасна, с гостоприемен народ, приветстващ всички посетители с добре дошли. През последното десетилетие тя се е превърнала в модерна, вибрираща, прогресивна страна, и в същото време поддържаща традиционната си култура. Тя представлява интересна туристическа дестинация и сега е времето да отидете.

 

 
Краков – Варшава – Мазурия – Гданск
6 – 14 август 2016
9 дни /без нощни преходи/
690  лв.

 

 

 

Програма:

1. ден. – Отпътуване от пл. „Руски паметник“ в София в 07.00 ч. по маршрут София – ГКПП
Калотина – Белград – Нови сад – Сегед – Будапеща. Пристигане вечерта в унгарската столица – перлата на Дунава, със запазените ѝ красиви мостове, осветения парламент и крепостта „Матиаш“ на хълма. Вечеря на кораб. Настаняване в хотел. Нощувка.

2. ден. – Закуска. Ранно отпътуване за Полша по маршрут Будапеща – Банска Бистрица -Краков. Пристигане следобед. Разглеждане на една от най-дълго действалите в човешката история солни мини „Величка“ – подземен свят (дължината на галериите е над 287 км) от солни кристали, оформян от човешки ръце още от 13. век. Според легендата мината  е основана от принцеса Кинга, като една от първите солни мини в тази част на Европа.Разглеждане на солните скулптури, катедралата от сол, направена от миньорите,подземното езеро. Вечерта – настаняване в хотел в района на Краков. Нощувка.

3. ден. – Закуска. Разглеждане на Краков – средновековната полска столица на река Висла, втори по големина град в страната. Пешеходна панорамна обиколка (с местен екскурзовод) на Стария град: посещение на Главния площад (Rynek Główny) –най-големият запазен средновековен пазарен площад в Европа, свидетел на множество
събития от полската история, включително въстанието на Тадеуш Кошчушко; разглеждане на Градската камбанария, Катедралата „Св. Богородица“ и Залата на търговците на коприна – средновековното тържище на града. Проследяване на част от Кралския път– маршрут, по който полските крале влизали в Краков през портата на Св. Флориан и преминавали през града, за да достигнат до Вавел, минавайки покрай множество запазени
дворци и църкви от различни периоди и в различни архитектурни стилове. Разглеждане на стария кралски замък на хълма Вавел, според легендата основан от митичния герой Крак, който убил Вавелския змей. През 14. век на мястото е построена резиденцията на крал Казимир Трети Велики, от която полските крале управлявали своите владения. През 16. век замъкът е преустроен в ренесансов стил от италиански майстори и представлява най-голямата кралска резиденция в Централна Европа, която днес съхранява многобройни произведения на изкуството, включително картината на Леонардо да Винчи „Дамата с хермелина“. Разходка в стария еврейско-християнски квартал Кажимеж, където двете общности са съжителствали мирно в продължение на векове. Следобед – свободно време.Нощувка.
 4. ден. – Закуска. Ранно отпътуване за Варшава. Пристигане по обяд в полската столица,разположена на река Висла, избрана за център на полската държава поради местоположението си през 1596 г. от крал Сигизмунд Трети Ваза. Претърпява множество окупации. През 1944 г. е унищожен в жестока бомбардировка при потушаването на Варшавското въстание. След войната е реконструиран и отново става икономически и културен център на Полша. Панорамна туристическа обиколка на града (с местен екскурзовод): разходка из Старе Място – средновековната част на Варшава, възстановена в оригинален вид след Втората световна война – посещение на централния площад Ринек с къщите в бароков стил, и Катедралата „Св. Яков“, и Нове Място – друг исторически квартал с изобилие на барокови къщи и църкви. Продължаване към Кралския замък(резиденция на полските крале от 1596 г. до 1795 г.) и площада пред него с Колоната на Сигизмунд. Продължаване по Кралския път, свързващ цетъра на стария град с двореца Виланов – лятна резиденция на крал Сигизмунд Трети, и преминаване покрай фасадата на Президентския дворец и Варшавския университет в красив бароков стил. Посещение на Саксонската градина – най-големия парк в центъра на Варшава и на Двореца на културата и науката – небостъргач, построен през 1955 г. в сталинистки стил, но станал символ на Варшава. Свободно време. Настаняване в хотел. Нощувка.

 5. ден. – Закуска. Отпътуване за областта Мазурия – „езерният рай“ на Полша, с над 2 000 езера, образували се при последната ледникова епоха през плейстоцена (преди около 15 –20 хиляди години). В миналото е била част от Източна Прусия – населена с германци област, в която е съществувала държава на кръстоносния Тевтонски орден. Около обяд –пристигане в градчето Миколайки, намиращо се близо до най-голямото мазурско езеро –
Шнярдви с площ 113 кв. км. Градът е известен с легендата за Рибния крал, който късал мрежите на рибарите, докато не бил хванат и затворен в „рибен затвор“ на градския мост,където и днес изпълнява желания. Разходка с лодка при подходящо време. Настаняване в хотел в района на Олщин. Нощувка в района.

6. ден. – Закуска. Отпътуване за Малборк (Мариенбург) – средновековен замък (строен в периода края на 13. век – 1402 г.), който е служел като столица на тевтонските рицари –кръстоносци. При построяването си той е бил най-голямата тухлена сграда в света.Въпреки бомбардировките през Втората световна война, по-голямата част от замъка е запазена в оригиналния си вид. Посещение на историческата част на замъка, включително покоите на Великия магистър и трапезарията на монасите. Около обяд – отпътуване за Гданск – четвъртия по големина град в Полша и най-голямото пристанище в страната,възникнал като немски град в рамките на средновековния търговски съюз на Ханзата.Панорамна пешеходна обиколка (с местен екскурзовод) на Стария град – разходка по Дългата улица и Дългия площад, около които са наредени някои от най-хубавите къщи в града. Посещение на Кметството, Златната къща, старите крепостни порти (Златната и Зелената врата) и Базиликата „Св. Богородица“ – най-голямата тухлена църква в Европа. Настаняване в хотел. Нощувка.

7. ден. – Закуска. Ранно отпътуване за Торун – средновековен град, запазил очарованието на тухлените си сгради и обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство.Панорамна туристическа обиколка на града (с местен екскурзовод). Посещение на Централния площад (Ринек) с готическата сграда на Кметството, готическите църкви на града – Катедралата „Св. Богородица“, „Св. Яков“ и „Св. Богородица“, както и на
част от запазените крепостни стени с т.нар. Наклонена кула и руините на тухлената крепост на града. Свободно време. В ранния следобед – продължаване за Вроцлав. Пристигане привечер. Свободно време. Настаняване в хотел. Нощувка.

8. ден. – Закуска. Панорамна пешеходна обиколка на Вроцлав – петия по големина град в Полша, разположен на река Одра. Градът е един от най-старите в Полша – основан в 12.век. Разглеждане на Старата градска част с двата големи площада – Централния площад (Ринек), на който освен множество интересни къщи в бароков стил и църквата „Св. Елисавета“ е разположено Старото кметство – сграда, строена в продължение на 250 години (между 13. и 16. век) и комбинираща множество архитектурни стилове, и Солния площад. Посещение на остров Тумски – най-старата част на града, в която е разположена готическата катедрала „Св. Йоан Кръстител“. В ранния следобед –отпътуване за Освиенцим. Посещение на концентрационния лагер „Аушвиц“, сега
преустроен в музей. Това е най-големият от нациските „лагери на смъртта“, в който умират стотици хиляди евреи, роми и политически противници на режима. Около 18.00 ч. отпътуване за Словакия. Късно пристигане и настаняване в хотел в района на БанскаБистрица. Нощувка.

9. ден. – Закуска. Ранно отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.

 

 

 

Цена: 690 лв.

Цената включва:
транспорт с лицензиран и категоризиран автобус,
магистрални такси и паркинги;
8 нощувки, 8 закуски в хотели, категория **/*** в Будапеща, в района на Краков, Варшава, в района на Олщин,Гданск, Вроцлав, в района на Банска Бистрица;
панорамни обиколки по програмата – местни екскурзоводи вКраков, Варшава, Гданск, Торун;
туристическа медицинска застраховка;
водач – екскурзовод от ТА

Цената не включва:
входни такси в посещаваните обекти /около 80 евро/;
разходка с кораб в Будапеща – 15 евро,
доплащане за 6 вечери в хотелите в Полша – 140 лв.;
разходка с лодка в мазурско езеро – около 10 евро; лични разходи

 

 

 

 

 

 

Екскурзията се осъществява при набиране на минимален брой от 40 пълно плащащи  туристи.
Срокът за уведомяване при ненабиране на този брой е 20 дни преди началото на пътуването.
За пътуването е необходима валидна лична карта или международен паспорт.
При пътуване на лица под 18 години без придружител те се нуждаят от декларация за родителско съгласие за напускане на България, нотариално заверена и подписана и от двамата родители.
За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

Първа вноска – 400 лв. До 20 март 2016 г. Доплащане – до 30 юни 2016г.

 

 


60

Translate »