Името на най-близкия европейски съсед на Америка, безбрежната, вулканична Исландия (Ледена страна), е много погрешно и подвеждащо. Всъщност 89 процента от територията са свободни от лед и тя може да се похвали с едни от най-невероятните пейзажи на планетата, пълни с контрасти и крайности.
Средновековните европейци масово вярват, че тук е прагът на подземния свят, а Жул Верн избира един вулкан тук като вход за своето Пътешествие към центъра на Земята. Думата „гейзер“ е изкована пак тук, по името Гейзир, най-големия от множеството бликащи горещи извори на острова.
Има също полета от лава, бълбукащи кални басейни и цепнатини, над които се издига пара, но погледнете в друга посока и ще видите лед в изобилие, включително драматичната ледена лагуна в Йокулсарлон, прочута с айсбергите, които се отчупват от ледника и образуват непрестанно изменящ се леден лабиринт за пърпорещите туристически корабчета. В трета посока ще ви дите девствено чисти ферми и извънредно зелени пасища, повечето покрай брега.

 

 

 

 

Исландия – класически обиколен тур
Рейкявик – Акурейри – езерото Миватън – Хусавик – водопада Детифос – Източните фиорди – Хофн – ледника Ватнайокул – Вик – Златния кръг /Големия гейзер – водопада Гълфос – национален парк Тингвелир/    
31.07. – 08.08.2016
9 дни / 8 нощувки със закуски
Цена : 2415 евро
 

 

 

Цената включва:
самолетен билет София – Лондон – Рейкявик;
самолетен билет Рейкявик – Лондон – София;
трансфер летище – хотел – летище в  Рейкявик;
транспорт по маршрута и местен екскурзовод;
преводач придружител от фирмата;
7 нощувки със закуски в Република Исландия: по 2 в Рейкявик и в района на Акурейри, по 1 в района на Егилщадир, Хофн и Скогар;
1 нощувка със закуска в района на Лутън/ Лондон;

Цената не включва:
медицинска застраховка с покритие 5000 евро – 20лв. за целия период;
летищни такси 350 евро /към 01.12.2015/;
вход Синя лагуна – 45 евро /вход и кърпи/;
Glaumbaer музей – 8 евро;
Petra stone колекция – 9 евро;
Jokulsarlon разходка с корабче – 35 евро;
Skagar музей – 11 евро;
доплащане за самостоятелна стая – 400 евро

 

 

ПРОГРАМА
31.07
Полет София – Лондон. Нощувка в хотел в района на летище.
01.08
Полет Лондон – Рейкявик. След пристигане се отправяме към Синята лагуна.
Синята лагуна е уникално образувание, естествен комплекс от геотермални басейни на обща площ от 5000 кв.м. Разположен е само на 25 км от Кефлавик /летището на Рейкявик/. Дължи името си на уникалния цвят на водата, която е смес от 2/3 морска и 1/3 сладка вода – изключително рядко срещана комбинация. Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я прави да прилича на естествено творение на природата. Водата на „Синята лагуна“ е известна по целия свят с лековитите си съставки: минерални соли (с успокояващ ефект), синьо-зелени водорасли (за подхранване и омекотяване на кожата) и бяла глина (с почистващ и ексфолиращ ефект). В почивния комплекс има медицински центрове, ресторант, бистро, сувенирни магазини. Една от причините Исландия да е „най–щастливото и зелено“ място в Европа за 2007г. е именно това невероятно кътче. Посетилите го вече твърдят, че е едно от най-романтичните места на острова. Престой около 2-3 часа.
Трансфер до хотела и настаняване в хотел 3***. Кратка програма за разглеждане на Рейкявик.  Нощувка.
02.08
След закуска се отправяме към региона на Borgarfjordur.  Ще минем през тунела под Hvalfjordur.  Това е важна морска точка, ползвана от съюзниците по време на Втората световна война. Това е и китоловна станция до 1986г.  Именно тук трябва да се посети и очарователния водопад Hraunfossar., където водата пада от лавата в реката. Следващата ни спирка е при най-широкия топъл извор Deildartunguhver.
Продължаваме на север през долината Scagafjordur, в североизточната част на Исландия. Този район е известен с отглеждането на коне и сигурно ще можете да видите много от тях по ливадите. Нека да отделим малко време за да посетим музея в Glaumbar. Това е прекрасна реставрирана ферма за торф, една от малко запазените в страната. /входна такса/.
Пътя ни продължава до Акурейри  – главния град на северна Исландия. Градът е само на 100 километра от полярната окръжност. Разположен е в голям фиорд, в подножието на високи планини и се захранва с геотермична енергия. Благодарение на  мекия и умерен климат, Ботаническата градина осигурява дом за над 2000 представители на флората от цял свят – всички оцелели без оранжерии.
Настаняване и нощувка в 3*** хотел в района на Акурейри.
03.08
След закуска ще отпътуваме към района на езерото Myvatn, познато като едно от най-очарователните природни забележителности. По пътя ще се спрем при водопада Godafoss – Водопада на боговете, откъдето според легендите боговете още наблюдават благоденствието на държавата. Езерото Myvatn е несъмнено известно заради вулканичната активност  и Националния резерват за птици. Целия ден ще отделим на района на езерото, защото може да видим толкова много неща: живота на птиците, невероятни вариации на вулканични форми и различни геотермални дейности. Ще се разходим по мистериозните лава образования на Dimmubordir.  Ще посетим псевдо-кратери, серни ями и водни площи с бълбукаща тиня, лава лабиринти, които осигуряват подходящи условия за живот на богата растителност. Ще посетим района Krafla, където е имало серия от  вулканични изригвания в периода 1975 – 1984г.
Прибиране и нощувка в хотела в района на Акурейри.
04.08
След закуска отпътуваме за рибарското селище Husavik. След кратък престой продължаваме към Asbirgi. Това е подковообразен пролом, който със своите каменни стени и изобилна растителност е много приятно място за разходка или пикник.
Следваме пътя на юг  и той ни отвежда до водопада Dettifoss, където ще почувствате трептенето на земята получено от силата на ледниковата  вода.
Пътят продължава през лунния пейзаж на планинската област Modrudalur докато достигнем до плодородната долина Herao.
Настаняване и нощувка в хотел 3***  в региона.
05.08
След закуска тръгваме да опознаем Източните фиорди. Извисяващите се планини, техните голи скални стени, набраздени от силите на времето и вятъра, се потапят вертикално в морето, за да се образуват великолепните Източни фиорди на Исландия. Ще отидем до Reydarfjorfur. В селцето има малък исторически музей за Втората световна война /входна такса/. Ще тръгнем по панорамния път по крайбрежието. В едно от селищата по пътя  живее собственикът на  известна колекция от различни видове скали и минерали/ входна такса/.  Продължаваме с посещение на Djupivogur. Това е град, чиято  история датира от 16-ти век, история свързана с риболова, търговията и културата на страната.
Настаняване и нощувка в хотел 3*** в района на Хофн .
06.08
След закуска напускаме региона на фиорда Hornafjordur и опътуваме на юг от най-широкия ледник на Европа – Vatnajokul.  Той е най-обширният масив от вечни ледове в Исландия, която често наричат Земя на леда и огъня. Огромният ледник покрива 8 420 кв. км, които представляват близо 1/12 от територията на цялата страна. Това което прави ледника необикновен е, че под леда, а понякога и сред него, има изтичане на лава и горещи езера. Има възможност срещу допълнително заплащане да се направи 40 мин. разходка с корабче. Тя ще ни даде възможност от близо да се възхитим на странно оформените парчета от айсберги с различна големина и форма. Те, разбира се, трайно са се откъснали и плуват близко до брега на морето.
Национален природен парк Skaftafell е следващото място в Исландия, което трябва да се посети. Този оазис, заобиколен от ледници и черни пясъчници, предоставя  много туристически възможности. Може да се разходим до Skaftafell водопада или да се доближим до началото на ледника.
След това пресичаме Skeiðarársandur – най-голямата равнина в Исландия, образувана от разтапянето на ледниците, през селцето Kirkjubaejarklaustur и полето от лава Eldhraun, преди да пристигнем в град Вик.
А ако имате желание ще продължим към Dyrholaey, една 120 метрова птича скала, от която има страхотна гледка към южните брегове на Исландия. През лятото тук се намира и една от най-големите птичи колонии от морски папагали.
Настаняване и нощувка в хотел 3*** в  района на Вик.
07.08
След закуска ще започнем нашата обиколка със селището Skogar и с посещението на водопада Skogar. Той е един от най-високите в Исландия. След това може да посетим и местният етнографски музей, който ще ни даде една добра представа за историята и традициите на местните хора.
Следващата ни спирка е при водопада Seljalandsfoss за да се разходим зад неговите води.
Сега дойде време и да посетим едно от най-интересните и известни места в страната – района Geisir. Именно този район със своите бълбукащи и кипящи топли минерални извори дава името на всички подобни в света. Ще посетим най-активния гейзер в района, Strokkur, бликащ на 15-35 метра в рамките на 5-6 минути. Преди земетресението от 2000г. е бликал с повече от 80 метра височина.
Преминавайки покрай езерото Laugarvatn продължава посещението на така наречения „Златен кръг на Исландия“. Едно от чудесата на света – парк Thingvellir, където Исландският Парламент заседава от 930 година до наши дни. Там може да се  види ефекта от движението на тектоничните плочи.  Ще продължим към „Златния водопад” Gullfoss, един от най-впечатляващите водопади в Европа. Там можете да видите стотици тонове ледена вода да падат вeличествено в дълбоко корито.
Настаняване и нощувка в хотел 3***  в Рейкявик.
08.08
След закуска  трансфер до летище за полет Рейкявик – Лондон – София.

 

(22)

 

Translate »