Холи, радостта от цветоветена пролетта, е древен индийски празник, на който хората отправят „хола“ или молитва към всевишния за добра реколта и изобилен сезон. Чрез разнообразието от цветове се приветства пролетта, утвърждава се победата на доброто, вярата, предаността и любовта, напомняща тази между Рада и Кришна.
Празникът започва на предната вечер със запален огън, наречен „холика”, а на сутринта се води „битка“, като всеки е сам за себе си. Хората се целят с бои на прах или оцветена вода като символ на равенството и обичта между тях. Някои даже носят водни пистолети и балони.
Холи е фестивал на братството, който ще Ви освободи от оковите на обществените норми. Облечени изцяло в бяло, без значение от каста, класа или пол, хора от цял свят се обединяват в едно под дъжд от багри. Накрая всички си разменят добри пожелания, сладки и подаръци. Организират се шествия с украсени слонове и камили, както и сборове, на които се танцува в ритъма на барабани и се пеят типични за фестивала песни.

 

 

ЦВЕТОВЕТЕ НА ИНДИЯ 
Златният триъгълник и фестивалът Холи
Делхи 1 н – Агра 1 н – Фатепур Сикри – Джайпур 3 н – Делхи 1 н
19.03 – 26.03.2016

8 дни, 6 нощувки, 6 закуски, 6 вечери
Цена:1170 € / 2288 лв

 

 

 

Програма:

19.03.2016-сб.   1 ден.   София – > Доха – >
12:50 – полет QR 228 от София. Кацане в Доха – 18:25.

20.03.2016-нд.   2 ден.   Доха – > Делхи
01:35 – полет QR 570 от Доха, кацане в Делхи – 07:30. Посрещане, трансфер до хотела и при възможност настаняване.  Закуска. Кратка почивка и освежаване. Панорамно разглеждане на Делхи: стария и новия град – два различни свята, събрани в едно. Посещение на архитектурния комплекс Китуб Минар (ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над Делхийското хиндуистко кралство. Кулата е най-красивото и високо минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, построена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо.  Продължаване към новия Делхи и мемориалната арка Индия Гейт, построена през 1931 г., върху която са изписани имената на 70,000 индийски войници, сражавали се за Британската армия по време на Първата световна война и 13,516 британски и индийски войници, загинали на северозападния фронт по време на войната с Афга-нистан. Следват главният булевард Радж Пат, където се провежда военният парад за Деня на Републи-ката, който е на 26.01, кръглата сграда на Парламента и Раштрапати Бхаван (Президентския дворец, построен по проект на Едвин Лютен за британския вицекрал, а от 1951 г. след независимостта на Индия е официална резиденция на президента на Индия), мемориалът Радж Гат – мястото, където е кремиран „бащата на нацията“, Махатма Ганди.  Отправяме се към Стария Делхи. Спираме за снимки пред крепостта Ред Форт (ЮНЕСКО), наричана „сърцето на Индия”. Построена е през 17 век от могулския император Шах Джахан, след като премества столицата си от Агра в Делхи, и е служила за резиденция на могулските импе-ратори до идването на британците. Посещение на: Джама Масджит – най-голямата джамия в Азия и пос-ледният архитектурен шедьовър на Шах Джахан (1648 г.), посветен на дъщеря му, Джаханара Бегум; Чан-дини Чок – търговската част на стария град; храма на сикхите, Гурудвара. Вечеря в  хотела. Нощувка.

21.03.2016-пн.   3 ден.   Делхи – Агра
Закуска. Посещение на храмовия комплекс Акшардам, открит на 6.11.2005 г. в чест на индийската и хиндуистка култури, душевност и архитектура. Построен е за 5 години с денонощния труд на десетки хиляди строители, майстори резбари и доброволци. Фасадата е декорирана с 20,000 изображения и скулптури на цветя, животни, танцьорки, музиканти, садху и хиндуистки светци. Централната сграда е огромна: има 9 купола, 234 колони и е изработена от 6,000 тона раджастански розов пясъчник и италиански мрамор (без бетон и метал); има 148 слона в естествен размер и градина във формата на лотос, с бронзови скулптури на личности с принос в 5,000-годишната история и култура на Индия. Отпътуване за Агра – град на повече от 2500 години, но станал известен като столица на могурската империя. Настаняване в хотела. *По желание посещение на комплекса Калакрити. В магазина ще видите най-добрите сувенири от мрамор и полускъпоценни камъни, ръчно изработени от потомците на строителите на Тадж Махал, по същата технология, използвана и преди 3 века, а в театъра, Мохабад Тадж – танцова драма, пресъздаваща любовната сага в стил „Боливуд” на фона на уникален декор, 3.5-метрова реплика на Тадж Махал: 60 лв. Вечеря в хотела. Нощувка.

22.03.2016-вт.   4 ден.   Агра – Фатепур Сикри – Джайпур
Закуска. Посещение на Тадж Махал (ЮНЕСКО) – най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избранницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 21 години с труда на 20,000 души. Разглеждане на Агра Форт (ЮНЕСКО) с перлената джамия, много дворци, градини и крепостни стени, дълги 2,5 км. Строежът е започнат от император Акбар; Шах Джахан построява нови дворци и джамии; а император Аурангзеб – външните укрепления. Крепостта разказва историята на могулската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници. Отпътуване за Джайпур. По пътя разглеждаме Фатепур Сикри (ЮНЕСКО) – „градът на победата“, построен през 1571-1585 г. от най-великия могулски владетел, Акбар, в чест на пророка Салим, който предсказал на императора, че ще му се роди син. По неизвестни причини градът е бил изоставен, но е с прекрасно съхранени дворци и зали. Посещение на Абханери – древно водохранилище на повече от 1200 години. Пристигане в Джайпур – столица на щата Раджастан, известен като „Розовия град”. В розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в културата на империята на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемството. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и воин махараджа Джай Синг II. Настаняване в хотела. Вечеря в хотела. Нощувка.

23.03.2016-ср.   5 ден.   Джайпур
Закуска. Тръгваме за крепостта „Амбър“. Спираме за снимки пред Хава Махал, символ на Джайпур и познат като 5-етажният дворец на ветровете. Всъщност той е фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани. Продължаване за Амбър Форт (ЮНЕСКО) – старата столица на империята на Раджпут (16 век) преди Джайпур да стане столица. Изкачване до крепостта дворец на гърба на слон и разглеждане на най-важните дворци и зали, построени в смесен хинду-ислямски стил, от които най-впечатляващи са Шиш Махал, огледалният дворец, и Джай Мандир, залата на победата. Спускането от крепостта е с джип. На връщане в Джайпур спиране за снимки на двореца Джал Махал, разположен в центъра на езерото Ман Сагар. Разглеждане на обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728 г.). Най-забележителното съоръжение е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката, която пада, се измества с 4 м на час. До обсерваторията е градският дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес бившият махараджа живее в част от него, а другата е пре-върната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и семейството му, оръжия, картини, килими, каляски и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 л., влезли в „Книгата за рекордите на Гинес“. Вечеря с жива музика и танци. Нощувка.

24.03.2016-чт.   6 ден.   Джайпур – посрещане на Холи
Закуска. Днес ще участваме в празнуването на Холи – най-удивителният и обичан фестивал в Индия. Сутринта ще получим специални бели дрехи и естествени цветни бои на прах, за да може всеки да води своята „битка на цветовете”. Следобед ще присъстваме на народни веселия с музика, танци, разнообразни игри и шествия. Вечеря в хотела. Нощувка.

25.03.2016-пт.  7 ден.   Джайпур – Делхи
Закуска. Отпътуване за Делхи. Пристигане и посещение на бахайския молитвен храм Лотос, последният от седемте бахайски храма, издигнати на различни континенти, който привлича хора от всички раси и религии, за да се поклонят пред създателя на Вселената и да изразят обичта си пред всевишния. Вечеря в хотела. Нощувка.

26.03.2016-сб.    8 ден.  Делхи – Доха – София
Трансфер до летището. 04:35 полет QR 579 от Делхи, кацане в Доха 06:20.
07:30 – полет QR 227 от Доха, кацене в София – 11:50.

 

 

 

Цени:
в двойна стая-1170 € / 2288 лв   
в единична стая-1355 € / 2649 лв

 

Цената включва:
˗    Самолетни билети София – Доха – Делхи – Доха – София с включени летищни такси 295 €/ 577лв ( към 19.11.2016), подлежат на потвърждение в деня на издаване на билетите;
˗    6 нощувки в хотели 5*/4*; 6 закуски, 6 вечери;
˗    Всички трансфери и екскурзии с климатизиран туристически автобус;
˗    Всички входни такси за туристическите обекти по програмата;
˗    Обиколка на Делхи с посещение на Китуб Минар, Джама Масджид, Чандини Чок и храма Гурудвара;
˗    Разглеждане на храмовия комплекс Акшардам;
˗    Посещение на Тадж Махал, Агра Форт, Фатепур Сикри и водохранилището Абханери;
˗    Изкачване до Амбър Форт на гърба на слон, спускане с джип, разглеждане на Обсерваторията и Градския дворец на махараджата;
˗     Участие в празнуването на Холи;
˗    Посещение на бхайския молитвен храм Лотос;
˗    Местни екскурзоводи на английски език;
˗    Водач преводач от фирмата при група от 15 туристи;
˗    Медицинска застраховка с покритие 15 000 щ. д.

Цeната не влючва:
˗    Лица на възраст над 70 г. доплащат за медицинската застраховка 16 лв;
˗    По желание, спектакъл Мохабад Тадж: 60 лв., който се заплаща с доплащането;
˗    Виза за Индия: 105 лв., която се заплаща лично при интервюто в посолството на Индия;
˗    Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи: общо 35 щ. д., които се заплащат на място;
˗    Бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на храна;
˗    По желание застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини“, която се заплаща при записване, и стойността ѝ е от 1,5% до 2,7% от общата цена;

 

 

Информация:
Визов режим: за български граждани е необходимо да притежават предварително виза, която се получава от посолството на Индия в София на адрес: ул. „Св. Седмочисленици” 23, кв. Лозенец. Агенцията оказва съдействие при подаването на документите онлайн без допълнителна такса. Определя се дата за явяване в посолството от 10 до 14 дни преди отпътуване. Кандидатите за виза трябва носят със себе си паспорт, разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден и онлайн, 2 цветни снимки; да се явят лично на интервю, за да им се вземат биометрични данни и да заплатят в брой такса от 105 лв.
* Не е нужно да ходят в посолството лица под 12 г. (представляватсе от родителите) и лица над 70 г. (може да се представляват от нас пред посолството чрез пълномощно, написано на ръка от туриста).
Медицински изисквания: не са необходими ваксинации.
Срок за уведомяване за осъществяване пътуването: 29.02.2016
Цената е при 15 туристи и курс 1 ЕUR = 68 INR. Ако има промени в броя на туристите, във валутният курс или в летищните/горивни такси, информация за това ще бъде публикувана до 20 дни преди тръгване и може да се заплати до 10 дни преди отпътуване.
* Агенцията не носи отговорност за промяна в полетите на авиокомпанията.
* Видът на двойната стая, спалня или 2 отделни легла, не се гарантира.
* В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата, като се запазват включените услуги.

 

57

Translate »