Израел е сред най-развитите и богати държави в Югозападна Азия. Това е една от най-младите държави в тази част на света. Макар и малка по територия, страната заема доста атрактивно място, тъй като има широк излаз на Средиземно море. Израел е световен религиозен център, където са възникнали, не една ами цели три религии – християнство, юдаизъм и ислям.

Йордания е една от водещите туристически дестинации в Азия и това не е случайност. Тук красива природа се съчетава с хилядолетна култура, развита под влиянието на различни народи. В пустинните пейзажи на Йордания има нещо вълшебно, което привлича милиони туристи всяка година. Красивите плажове и уникално културно наследство превръщат почивката в Йордания в едно изпълнено със смисъл и чувства преживяване.

Коледа в Израел и Йордания

8 дни/ 7 нощувки НВ

18.12.15 г. – 25.12.15 г.

МАРШРУТ: СОФИЯ – ТЕЛ АВИВ – ДЖЕРАШ – НЕБО – МАДАБА – ПЕТРА – АМАН – КАСР АЛ ЯХУД – МЪРТВО МОРЕ – КУМРАН – ВИТЛЕЕМ – ЙЕРУСАЛИМ – ТЕЛ АВИВ – ЯФО – СОФИЯ

Акценти на програмата:
Джераш (перлата на гръко-римския Декаполис)
Мадаба (приказният град на мозайките)
Небо (Моисей и неговият поглед към Обетованата земя)
Петра (едно от седемте нови чудеса на света)
Вади Муса (Долината на Моисей)
Аман (столицата на Хашемитско кралство Йордания)
Касар ал Яхуд (място на Кръщението Христово)
Мъртво море (време за плаж и релакс)
Витлеем (църквата Рождество Христово)
Йерусалим (Божи гроб, Сион, Гетсимания, Стената на плача)
Лод (църквата св. Георги с гроба на светеца)
Тел Авив и Яфо (древност и съвремие в едно)
Кумран (историята на Кумранските ръкописи)
Назарет (църквата Благовещение)
Тиберия (перлата на Галилейското езеро)
Капернаум (родно място на апостоли) и Табха (чудото с хляба и рибите)
Планината на блаженствата (панорамана гледка към Галилейското езеро)
Голанските възвишения (красиви природа и гледки)
Кана Галилейска (първото чудо на Христос)
Акра (епохата на кръстоносците)
Хайфа (Бахайските градини)
Кесария Маритима (следи от Римската епоха, акведукта)

Дати: На човек
в двойна стая
Самостоятелна
стая
Трети възрастен
в стая
Дете до 11 г с двама
възрастни в стая
18.12 -25.12.2015 2099 лв. 2450 лв. 2099 лв. 1999 лв.

Цената включва:
-самолетен билет София-Тел Авив-София с редовен полет на авиокомпания Ел Ал с включен багаж
-летищни такси (295 лв. към 30.04.2015г.)
-7 нощувки със закуски и вечери: 1 в Нетания, 1 в Тиберия, 2 в Аман, 1 в Петра, 2 във Витлеем
-екскурзовод на български език в Израел и на български/руски език в Йордания
-луксозен автобус
-всички трансфери по програмата
-всички екскурзии по програмата
-входни такси за обектите по програмата
-сертфикат за хаджийство
-водач на групата от България
-медицинска застраховка асистънс
Цената не включва:

-Бакшиши – по 5 долара на турист на ден общо 40$ (заплащат се на място съответно в Израел и Йордания)
-Традиционна арменска Коледна вечеря – 117 лева (цената е валидна при минимум 15 човека. Заявява се и се заплаща в България) – по желание.

Условия за записване:

-копие от международен паспорт
-депозит от 700 лева на човек
-доплащане – 1 месец преди датата на заминаване
-цената на екскурзията до Израел и Йордания е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.70 лв. !
Меню Коледна вечеря
Салати: Арабска салата с тахан, Салата Цезар, Гръцка салата, Домашно приготвен Хумус, Топли питки
Предястия: Традиционна баница със сирене, Традиционни Арменски питки с кълцано месо и зеленчуци /тип мини пици/, Панирани бухти с месо и кедрови ядки
Основно (сервира се): Медальон от говеждо месо и сочнен агнешки котлет на скара сервирани върху канапе от картофено пюре, лук на скара и домати
Десерт: Ориенталски десерти и сезонни плодове, Арменско кафе / Чай със свежа мента
Напитки: Лимонада, Портокалов сок и вода, 2 чаши водка (по 50ml) или 2 бири (по 330ml) или 2 чаши вино (по 200ml) (по избор)

Забележка:
-Цената е валидна при група от минимум 25 плащащи туристи, със срок за уведомление за несъбран такъв 30 дни преди заминаване посочените хотели са примерни, настаняването в тях става при наличието на свободни места към момента на заявяване на пътуването
-Туроператора си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

Програма

1 ден: Летище Бен Гурион – Лод – Тел Авив – Яфо – Нетания
Среща на летище София (Терминал 2) в 07:50ч. Полет София – Тел Авив в 10:50ч. Около 13:30 пристигане на летище Бен Гурион (Тел Авив). Посрещане в залата за пристигащи от представител на местния туроператор. Посещение на църквата с гроба на свети Георги в Лод (древния град Лида Палестинска). Панорамна обиколка на Тел Авив. Туристическа програма в Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение предлагащо неоценима гледка към брега на Тел Авив с неговите плажове: посещение района на старото пристанище с чудесни ресторанти, в които се предлагат морски ястия, малки кафенета и пекарни, скрити в тесните павирани улички. Отпътуване за Нетания. Вечеря и нощувка.

2 ден: Кесария – Хайфа – Акра – Назарет – Кана – Тиберия
Закуска. Разглеждане на античния град Кесария Маритима: акведуктът, античният театър и пристанището. Посещение на третия по големина град в Израел – Хайфа: уникалният храм на бахаите и цветните градини около него. Туристическа програма в град Акра: цитаделата на хоспиталиерите, тунелите на тамплиерите, древния град и пристанището. Посещение на град Назарет – разглеждане на църквата ”Св. Благовещение”, построена на мястото, където Архангел Гавраил се явил пред Дева Мария, за да и съобщи, че ще роди Иисус. Отпътуване за Кана Галилейска – мястото на първото чудо на Иисус, когато превръща водата във вино. Вечеря и нощувка в Тиберия.

3 ден: Капернаум – Табха – Аман
Закуска. Заминаване за Капернаум – споменава се в Новия Завет като център на дейността на Христос в Галилея: посещение на останките от древната синагога и руините на къщата на св. ап. Петър. Преминаване към Табха, мястото на „Чудото с умножаването на рибите и хляба“, посещение на църквата на умножаването с подова мозайка от четвърти век. Отпътуване към планината на Блаженствата, мястото, където Иисус е казал прочутата си проповед. Преминаване от Израел в Йордания през граничния пункт „Шейх Хюсеин”. Настаняване в хотел в Аман. Вечеря и нощувка.

4 ден: Джераш – Небо – Мадаба – Петра
Закуска. Отпътуване за най-добре запазения римски град в Близкия Изток и архитектурен шедьовър Джераш (древният Гераса) – основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., по-късно става част от процъфтяващите и космополитни градове на гръко-римския Декаполис: триумфалната арка на имп. Адриан, форумът с овална форма, хиподрумът, кардото, агората, нимфеумът, храмът на Артемида (богинята покровителка на Джераш), други антични храмове, Южният театър и много църкви от ранното Средновековие. Заминаване за Мадаба – градът е известен с многото християнски църкви. Емблематична обаче е гръцката православна църква “Свети Георги”, известна с уникалната мозайка представяща подробна цветна карта на Светите земи от византийската епоха. Днес в Мадаба има Институт за мозаечно изкуство и десетки работилници, занимаващи се с този занаят. Посещение на планината Небо – прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, на което Моисей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя. Пак според Свещеното Писание, Моисей умира там и е погребан. На върха са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Моисей. В нея са запазени красиви мозайки. Отпътуване за Петра. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

5 ден: Петра – Аман
Закуска. Организирана обиколка на Петра, столицата на Набатейците. През 2007 година е избран като едно от седемте нови чудеса на света. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса („Долината на Мойсей“). Първите известни обитатели са едомците, които са живеели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Сещеното Писание за място наречено Села („скалиста местност“ на еврейски) почти сигурно се отнасят за Петра („камък“ на гръцки). Розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важен пункт от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите. Фотопауза при замъка на кръстоносците Монреал (лат. mont regalis, „Кралски хълм“, познат още като Шобак) – построен от тамплиерите през 1116 г. по заповед на Йерусалимския крал Балдуин I за охрана на поклонническите маршрути и кервани. Заминаване за Аман. Вечеря и нощувка в Аман.

6 ден: Аман – Каср Ал Яхуд – Мъртво море – Кумран
Закуска. Tуристическа обиколка в столицата на Хашемитското кралство Йордания – Аман. Преминаване от Йордания в Израел през граничния пункт Аленби. Посещение на Каср Ал Яхуд – мястото където Йоан Кръстител кръщава Исус Христос в река Йордан. Възможност за посещение на Кумран – известен с откритите там най-древни ръкописи на иврит, на Стария Завет. Заминаване за Мъртво море – най-ниското място в света, около 420 метра под морското равнище. Свободно време за къпане в най-соленото море. Отпътуване за Витлеем. Вечеря и нощувка.

7 ден: Витлеем – Йерусалим
Закуска. Туристическа програма в Йерусалим. Пешеходна обиколка на Стария град: Гетсиманската градина – традиционно почитана като мястото, където Иисус Христос се моли в нощта на залавянето му. Днес това събитие напомнят една базилика, посветена на страданията Христови, и осем стари маслинови дървета, чиято възраст е над 2000 години; Виа Долороса (от лат. „Пътят на болката“) – това e улицата в древния Йерусалим, по която е минал с кръста Иисус Христос към мястото на разпятието — Голгота; храмовият комплекс Божи гроб – най-святото място на Християнския свят, където е разпнат, погребан и възкръснал Христос; Стената на плача – единствената структура, останала от Йерусалимския (Соломоновия) храм. Това название идва от това, че евреите често отивали там, за да тъжат за гибелта на храма; Хълмът Сион (Давидовият град) – гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря.
Посещение на рожденото място на Господ Иисус Христос и построената в чест на това събитие базилика „Рождество Христово“ във Витлеем – голямата забележителност на града. Според библейско пророчество Месията трябвало да бъде потомък на Давид и да се роди в неговия град.
Панорамна обиколка на Новия град на Йерусалим: парламента на държавата Израел (Кнесет), Министерствата, Музея на Израел /отвън/. Коледна вечеря – по желание. Нощувка във Витлеем.

8 ден: Летище Бен Гурион – София
Закуска. Трансфер до летище Бен Гурион /03:00/. Полет за България в 07:00 ч.

(tsu)

Translate »