Белград е пристанище на две реки – Сава и Дунав. Гостоприемна и приветлива столицата на Сърбия предлага много възможности за културен туризъм, в съчетание с красивите пейзажи на крайречните паркове и градини.
Белград е столицата на Сърбия и е най-големият град в страната. Разпололожен е в северната част на балканската държава, при вливането на река Сава в река Дунав. Населението е 1,2 млн. жители.
Красивият и модерен Белград предлага интересни културни и архитектурни забележителности на своите посетители като Етнографския музей, Патриаршията, сградата на Скупщината (сръбския парламент), Народния театър, църквата “Свети Марко”, храма “Свети Сава”, бившия кралски дворец, конака на княгиня Любица и др. Повечето от тези здания са построени в края на XIX и началото на XX в.

 

 

БЕЛГРАД, НОВИ САД, НИШ И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦА
Бургас – Пловдив – София – Белград – Нови Сад – Сремски Карловци – Вишеград – Дървен град – Златибор/Ужице – Ниш – София – Пловдив – Бургас
05.05.2016 – 08.05.2016; 22.09.2016 – 25.09.2016
4 дни / 3 нощувки
Транспорт: автобус от Бургас, Стара Загора, Пловдив, София
Цена за възрастен при двойно/тройно настаняване:

325 лв. при тръгване от Бургас

300 лв. при тръгване от Пловдив

Цена за дете до 11.99 г. настанено с двама възрастни: 305 лв
 

 

 

 

 

Програма на пътуването:
ДЕН 1: Бургас – Пловдив – София – Белград – около 800 км
Отпътуване от Бургас в 02:00ч., от Пловдив в 05:00ч. и от София в 07:00ч. Пристигане в Белград в ранния следобед. Панорамна автобусна обиколка на Белград: Площад Теразие, Националното събрание – Скупщина, улица Крал Милан, Площада на Републиката, Стария и Новия съд, крепостта Калемегдан, Катедралата Св.Сава – най-големият православен храм на Балканите. Пешеходна разходка: ул. Княз Михайлова, Площада на републиката, ул. Крал Милан, ул. Скадарска – Бохемската част на Белград, Крепостта Калемегдан и мястото, където река Сава се влива в река Дунав.
17:00ч. Настаняване в хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане – организирано посещение на традиционен сръбски ресторант с музика на живо – 20 Е /включено 4 степенно меню – предястие, сръбска салата, сръбска мешана скара, десерт, минерална вода, 50 мл дюлева ракия или чаша червено вино/. Нощувка.

ДЕН 2: Белград – Нови Сад – Сремски Карловци – Белград – около 200 км
07:00 – 08:00ч. Закуска.
08:30ч. Свободно време за разходка в Белград или по желание (с допълнително заплащане 40 лв – за възрастен, 30 лв – за дете до 12 г.) еднодневна екскурзия до автономна област Войводина с посещение на Нови Сад и Сремски Карловци. Разглеждане на Нови Сад: централната част с големия площад, на който се намира главната улица с име Войводина; голямата катедрала на Дева Мария, католически храм с подчертано готическа архитектура; православната църква Св.Георги; Синагогата.
13:00ч. Отпътуване за Сремски Карловци, наричан „Рим на сръбската православна църква”: Патриаршеския дворец Илион (най-красивият архитектурен паметник във Войводина), сградата на старата гимназия от 1891 г. в стила на средновековните манастири, Съборната църква от 12 в. в стил барок и ренесанс.
Сремски Карловци е известен на света и с Карловацките вина Сирмнер, Карловитцер, Каменитцер, както и ракията Сливовица. Но най-голяма слава придобива с виното Бермет.Посещение на винарска изба, където може да се дегустира и да се закупи специалното вино Бермет, чийто произход вероятно е в манастирите на Фрушка гора, а производствената техника и рецепта се пази в дълбока тайна и се предава само измежду малкото семейства и манастири, които пазят и до днес традицията на неговото производство. Виното Бермет се почита в цяла Сърбия, почитано е още от Средновековието и от европейските кралски фамилии, като задължително присъства в менюто на напитките по време на най – престижни събития. Бермет е било и в листата на напитките на кораба „Титаник“.
Връщане късния следобед в Белград. Свободно време или по желание разходка с корабче по р. Сава и р. Дунав с продължителност 1,5 часа, цена 10 евро за възрастен, 8 евро за дете до 12 г.
20:00ч. – организирана празнична сръбска вечер в ресторанта на хотела с жива музика, традиционна сръбска вечеря – предястие, салата, основно ястие, десерт и алкохолни и безалкохолни напитки без лимит – включена в цената.
Нощувка.

ДЕН: 3 Белград – Вишеград (Камен град) – Дървен град – Златобор/Ужице – около 300 км
07:00ч. – 08:00ч. Закуска. 08:30ч. Освобождаване на хотела и отпътуване за Вишеград.Преминаване на границата Сърбия – Босна и Херцеговина. Пешеходна разходка във Вишеград и моста на Дрина – известен като „Вишеградския мост“ или Моста на Мехмед паша Соколович. Векове наред той е символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, в случая на хората от двете страни на реката – сърбите и бошняците. Посещение на Каменния град Андричград или градът на Кустурица. В Андричград ни очаква подредена от Кустурица разходка, която ще ни върне назад в миналото. Пресъздаден един истински град със своите книжарница, сладкарница, златарско ателие, картинна галерия, киносалон и множество кокетни кафенета и ресторанти , които очакват посетителя с изкушаващ сладолед и току-що изпечени кифли, пити и плетеници.
14:30ч. Отпътуване за Дървен град, известен с ретро влакчето си „Носталгия“ и теснолинейната железопътна линия “Шарганска осмица“ – един уникален исторически музей на открито. Сам по себе си разказва за историята на сръбската железница и има редица запазени експонати, като стари локомотиви и вагони. Продължителността на пътуването е около един час. На хълма Мечавник се намира и Етно селището „Дървен град“, построено от небезизвестният режисьор Емир Кустурица. По време на снимките за филма „Живота е чудо“, Кустурица бил вдъхновен от природата на хълма и построил града Кустендорф (съчетание от думата дорф – селце от немски и Куста от началото на фамилията му). В Дървения град са разположени 35 дървени постройки: църква, ресторанти, бар, сладкарница, книжарница, затвор, галерия и кино. Уличките и малките площади са кръстени на любимите му хора например можете да се разходите по ул. „Че Гевара“ или ул. „Диего Марадона“ може да се отбиете до кино „Стенли Кубрик“ за кратка 15 минутна прожекция.
Късния следобед отпътуване. Настаняване в хотел в района на Златибор/Ужице. Възможност за доплащане за вечеря в ресторанта на хотела – 10 E (без включени напитки). Нощувка.

ДЕН 4: Златибор/Ужице – Ниш – София – Пловдив – Бургас – около 800 км
07:00ч. – 08:00ч. Закуска. 08:30 ч. Отпътуване за Ниш. Пешеходна разходка, за да разгледаме: “ Челе кула”, построена след боя на хълма Чегар, където войводата Стефан Зинделич и неговите четници на 19 май 1809 г. биват разгромени от многочислената турска армия. От 952 черепа днес са останали само 58 включително и черепа на войводата Стефан Зинделич; Дворецът “Бановина”, който е построен през 1886 г. като административна сграда и полицейски участък, а в днешно време се използва за седалище на Нишкия университет, Националният театър, Площадът на Освобождението – на който се намира паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936 г., сградата на Кметството, мостовете над р. Нишава и др. Разходка в крепостта датираща от 18 век. На това място се е намирало първото римско укрепление под името Найсус със запазени и възстановени оръжейница – днес превърната в галерия, джамия превърната също в галерия и няколко турски работилници, днес уютни кафенета и магазини за сувенири. Всеки турист има възможност да се разходи с влакче в крепостта.
14:30ч. Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта в Бургас.

 

 

 

 

 

Цената включва:
* Транспорт с категоризиран и лицензиран за международен туристически превоз автобус;
* 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Белград;
* 1 празнична вечеря в ресторанта на хотела в Белград – 4 степенно меню с включени алкохолни и безалкохолни напитки без лимит;
* 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Златибор/Ужице;
* Панорамна автобусна обиколка на Белград;
* Пешеходна туристическа програма в Белград;
* Посещение на Вишеград в Босна и Херцеговина;
* Посещение на Дървен град в Мокра Гора – Сърбия;
* Пешеходна туристическа програма в Ниш;
* Туристическа такса за Белград и Златибор/Ужице;
* Екскурзоводско обслужване по време на пътуването;
* Придружител от фирмата

 

 

 

Цената не включва:
* Пътни и магистрални такси – 10 лв (заплащат се задължително);
* Застраховка за лица до 65 г. – 8 лв, до 75 г. – 10 лв (заплащат се задължително);
* Екскурзия до Нови Сад и Сремски Карловци – 40 лв;
* Вечеря в Белград в „кафана“ с четири степенно меню и включени напитки – 20 Е;
* Вечеря в Златибор/Ужице без включени напитки – 10 Е;
* Разходка с корабче – 10 Е за възрастен, 8 Е за деца до 12 г.;
* Входна такса Дървен град – 300 динара;
* Билет за влакчето „Носталгия“ – 600 динара;
* Доплащане за единична стая – 50 лв;
* Ползване на двойна седалка от един турист – 70 лв;
* Входни такси и билети за други музеи и обекти, посещавани по желание;
* Лични разходи;

 

 
Условия:
Начин на плащане: 60 % депозит при записване, доплащане – 14 дни преди датата на отпътуване, освен ако изрично не е упоменато нещо друго по договор.
За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.
Екскурзията се провежда при минимум 35 записани туристи!
Цената на допълнителните екскурзии и услуги, заплатени по време на пътуването е с 20% по-висока!
Валутен курс: 1 евро = 120 сръбски динара
Часово време: България 12 ч.; Сърбия 11 ч.

 

 

 

 

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

 

 

 

 

Знаете ли че:
На северните склонове на планината Злати Бор до селцето Мокра гора е разположено едно приказно селище.  „Мечавник се случи спонтанно, както всичко останало в живота ми,” разказва Кустурица. “Всеобщото добро” е основната идея, която е искал да вложи в своето дървено село от самото начало. Мястото е такова, че се вижда отвсякъде и от него се вижда всичко. В опит да съхрани културната традиция на нацията и нейната култура, Кустурица използва архитектура и дизайн в жизнерадостни цветове.
Всяка къща има своя история, разказана от шарените й стени и резбовани стълбища. Гротескно-сюрреалистичният балкански фолклор от филмите на Кустурица се отразява в архитектурата и дизайна на селото му. Традиционните дървени къщи първо са били демонтирани, след това изрисувани и украсени, а накрая – сглобени в нови, жизнерадостни цветове. Кустурица нарича своето творение „модел на несъществуващ средновековен град”.
Всеки мъничък площад носи името на известни и уважавани от Костурица личности – Иво Андрич, Бранислав Нушич, дори Диего Марадона. Дървените павета създават някакъв своебразен уют и привлекателност, а трабантът, макар и бутафорен, е невероятно ретро попадение.
През януари 2004 година Мечавник става истинско село, защото получава своята църква, кръстена на свети Сава и проектирана от архитект Милош Милованович от Горни Милановац. Строежът й започва на празника на свети Арахангел Михаил в края на 2003 година и завършва през януари 2004 година. Построена е от борови дървета от Златибор, Тара и Зарган. Олтарът и иконите са изрисувани от Весна Голубович от Белград.
Той спазва и сръбската традиция да строи църква там, където звънът на камбаните се разнася най-далеч.

В селището има кино, което се нарича “Ъндърграунд” – също като филма на Кустурица и в подкрепа на факта, че е построено под земята. На №6 в Мечавник, на централната улица “Хълмовете на Ржава”, се намира библиотеката “Иво Андрич”. Освен всичките произведения на носителя на Нобелова награда, тук има още десет хиляди тома.

До „Дрвен град“ се стига с теснолинейка, която е не просто железница, а исторически музей, движещ се по стоманен път.
Железничката станция, добила вида, който е имала през 1924г. чака потънала в зеленина и цветя.

 

 

30

Translate »