Албания е разположена на Балканският полуостров на Адриатическо и Йонийско  море.
Смесицата от различни цивилизации и култури правят тази Европейска страна уникална. Доказателство са многобройните крепостни стени и древни исторически забележителности.  
Албания е най-новата световна, туристическа дестинация  и последната екзотика в Европа.
Богатството на Албания е топлия средиземноморски климат и тюркоазеното море, прекрасните плажове, снежните планини и водопади, множеството езера и реки пълни с риба, трудолюбивото и приятелски настроено население.

 

 

 

 

 

ВЕЛИКДЕН В АЛБАНИЯ – ПРЕКРАСНИ ПЛАЖОВЕ И  ИСТОРИЯ
29.04- 02.05.16;   
3 нощувки в хотели 4*/3* ; автобус; без нощен преход
Цена:276лв.

 

 

 

 

 

Безплатни БОНУСИ в програмата:
 1. Посещение на Скопие, Охрид, Елбасан;
 2. Туристическа обиколка на Тирана, Дуръс, Вльора;
 3. Организирано посещение на Великден в Ортодоксална църква  във Вльора
 4. Трансфери до София от/до Бургас,Ямбол/Сливен,Стара гора,Пловдив

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА :  Отпътуване от: Бургас, Ямбол/Сливен, Стара  Загора,Пловдив, София

 1ви ден   /  София-Струга-граница- Елбасан;  490 км.
София- сборен пункт пред храм паметник Александър Невски в 06.00, заминаване в 06.30 ч.

Ще прекосим границата с Македония при Гюешево. Маршрут в МакедонияКрива паланка, Скопие, Тетово, Гостивар, Кичево, Струга.
В Албания ще посетим Елбасан.

Ще пътуваме по пътя Виа Егнация, древен път построен около 146 г. пр.н.е. по времето на Римската империя. Важен военен коридор и до днес  свързващ Адриатическо море с Черно и Егейско море и историческите градове Дуръс, Охрид, Солун и Истанбул. Това е духовната и културна ос по която  започва разпространението на православното християнство в Югоизточна Европа, осеян е с манастири и църкви.
Около обяд ще спрем в центъра на град Скопие за снимки и обяд /около 1час.
В новата част и площад «Македония» ще видите изградените над 20 нови статуи и сгради, които са част от проекта Скопие 2014. Проекта струва над 560 милиона евро.
Пристигане в Албания в гр. Елбасан , област Кутмичевица – древен  български книжовен и просветителски център .  Римляните са го наричали  Masio Scampa заради 26те кули на крепостните стени, построени по времето на император Юстиниан  през 1ви век . Елбасан на древен илирийски език означава остър планински връх, а на турски – крепост.
Настаняване в хотел 4*

 2 ри ден /  Закуска; Заминаване за Тирана, Дуръс, Вльора ; около 230 км
Пътуване към Тирана. Аавтобусна и пешеходна обиколко за разглеждане на забележителностите на Албанската столица: пл. Скендербег; сградата на операта и Националната библиотека; часовниковата кула- символ на града; джамията Етем бей; руините на Юстиниановата крепост; двореца на  културата  и бивш мавзолей на Енвер Ходжа; Националният исторически музей; „забранения град”; православната Автокефална църква  „Възкресение”- третият по големина православен храм в Европа с площ 1660 м2., височина на камбанария 46 м.
Може да посетите  въртящото се кафене на 14-тия етаж на Sky Tower или да обядвате в модерния комплекс Тайван в центъра на града. Свободно време.
Продължаваме към към древния град Дуръс с 2700 год история, /прабългарите го наричали Драч/. Пешеходна обиколка  Ще видим Венецианската кула; Римския амфитеатър от II-ри век пр. Н. Е за 15000 зрители; крайморския булевард с палмите  подарък за Енвер Ходжа от Фидел Кастро; Римските бани.
Пътуване към Вльора- модерен град. Той е един от най-старите градове на Албания / древно име Aulon основан през 6ти век пр Н.Е./ и второто по големина пристанище. Разположен на крайбрежието на Йонийско море, в подножието на планина. Влора е един от най-добрите  курортни  центове с нови хотели, прекрасни плажове, много зеленина.                                                                                              Настаняване в хотел 3* на морския бряг. Стаи с изглед към морето.

 3 ти ден /   Закуска. Екскурзия до Берат-Арденица-Аполония-Вльора/по желание /; 209 км
Берат-средновековeн град музей , паметник на UNESCO/ основан през 4ти век пр.Н.Е. на река Осъм. Антични имена: Антипатрея, византийците наричат града Пулхериополис „хубав град“, през Средните векове българите го нарекли Бялград. На 20 км от тук в района на с. Балши е намерен летописен надпис посветен на покръстването на българите от времето на цар Борис I (852-889)
Старият град е известен с Отомонската архитектурата на къщите с много прозорци/известен с името „ градът на хилядите прозорци”/. Тук Св. цар Борис-Михаил- Покръстител изградил най-хубавите си Божии храмове. Тук е било седалището на Св. Климент, епископ Велички и Св. Климент Охридски – пръв епископ на български език. Тук прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на светите Седмочисленици. Тук са запазени мощи на Св. Горазд и Св.Ангеларий.
В Берат ще видим: крепостната стена; ортодоксалната църква Св. Мария; църквата  Св. Триада; останките от Бялата и Червената джамия; иконографския музей Онуфри / входна такса/ и др.
Пътуване до манастирът „Рождество Богородично ” в Арденица – огнище на духовната ни традиция в Албания . Изграден е върху основите на черквата „Св. Троица“ от 10 век, строена с ктиторството на св. цар Борис Покръстител. Манастирът „Рождество Богородично“ в миналото е бил истински духовен център на Православната църква.
Разглеждане на манастира със запазените стенописи на Св.Седмочисленици- светила на българския дух и иконата на Св.Йоан Кукузел.
Продължаваме към древният град Аполония разположен на на река Вжосе на пътя на Виа Егнатия. Бил е важен пристанищен град. Градът е основан през 588 г. пр.Н.Е. от колонисти от Корфу и Коринт.  Римският император Октавиан Август e учил тук. Ще видите руините от старата крепост; античния театър; колоните на градския съвет, храма на Артемида; историческия музей.

Скопие                               Охрид и Самуиловата крепост                Св. Наум

 4ти ден  /  Закуска.Отпътуване за София в  08.30ч. през Охрид
Престой в Охрид  1½  часа за за обяд. Охрид е паметник на UNESCO. Очарованието на града е езерото и уникалната архитектура в стария град в подножието на Самуиловата крепост.
Какво може да видите : стария град ; античния театър и Самуиловата крепост. В църквата „Св. Климент и Св. Панталеймон” се намират мощите на свети Климент. Според средновековното житие на Св. Климент Охридски през 886 година цар Борис I го изпратил в Охрид със задача да подготви няколко хиляди свещеника, владеещи писмен български език, за да замени  гръцкия език в богослужението с български.
Отпътуване от Охрид за София . Пристигане в София късно вечерта.

 

 

 

 

 

ЦЕНИ:

хотел 4 * в Елбасан,

хотел  3 * във Вльора,

цена на човек

в двойна стая

цена на човек

в тройна стая

цена на човек

в единична стая

дете с 2-ма възрастни
до 5 год. до 12 год.
3 нощувки със зъкуски

 

276 лв. 243 лв. 350 лв. 134 лв. 192 лв.
доплащане за 3 вечери възрастен  49 лв. + чаша вино или бира в хотела във Влора дете 30 лв.

 

 

 

 

 

Цената включва:
1.    Транспорт с лицензиран  автобус с видео, климатик, мини-бар,
2.    3 нощувки в хотели 4*/3 *
3.    3 закуски
4.    Екскурзионна програма в Тирана,  Дуръс
5.    пътуване с 2 ма шофьори
6.    Бонус –  посещение на Скопие, Охрид,
7.    Бонус –  туристическа обиколка на Тирана, Дуръс, Вльора
8.    Бонус – посещение на ортодоксална църква във Вльора на вечерта срещу Великден/30.04.16
9.    Бонус –  безплатен трансфер до София от/до Бургас,Ямбол/Сливен,Стара Загора,Пловдив
10.    Гранични  и магистрални такси и паркинги,
11.    Придружител по време пътуването от фирмата организатор,
12.    Здравна застраховка с асистанс, покритие 5000 евро/ до 65 год.
Над 65 години доплащане по 1.50 лв. на ден

 

 

 

 
    Цената не включва:
1.    Екскурзия по желание до Берат-Арденица-Аполония-Вльора/цена на възрастен 20 лв.; дете 15 лв.
2.    Входни такси за забележителностите.

 

 

 

67

Translate »