Здравейте, скъпи приятели,

Ето,че втора година COVID продължава да върлува по света в най-различни варианти и трансформации като непрекъснати затаваря граници , отменя пътувания … И все пак мисля,че хората вече свикнахме с тази Пандемия и трябва да продължим да живеем с нея -спазвайки социална дистанция, хигиена или чрез ваксинация… Все пак на всички хора им се пътува до нови дестинации.запознанства с нови култури , обичаи, народи !И като стана въпрос за пътувания, ние от Туристическа Агенция ТЕСКО ГРУП за поредна година Ви каним на ежегодния фестивал на Пегланата Кобасица в Пирот с дата 29.01.2022 г.. Ценителите на кулинарните изкушения, особено тези от семейство мръвки ще останат особено доволни от посещението на този кулинарен фестивал . От години в Пирот всеки януари месец се провежда един типично сръбски кулинарен фестивал – на местната наденица пеглана кобасица . По време на това еднодневно кулинарно поклонение ще имате възможност да се насладите и на известния пиротски кашкавал ,както и на изобилие от вина и ракии. Въпреки ,че тези изкушения не са за изпускане , перлата в тази сръбска корона е наденицата пеглана .

Въпреки , че пеглана можете да я откриете в почти цяла Сърбия, град Пирот се слави като нейн най-реномиран производител затова и фестивалът се провежда точно в този град. Смята се, че историята с производството на тази наденица започва още по времето на Османската империя . Като днес тази наденица се смята за изключително месен деликатес . Прави се само от най-хубавото месо, изчистено от всякакви мазнини.Поради историческия корен на пеглана, не е прието в него да се слага свинско месо. Обикновенно се прави от козе, овче или телешко ,а така също и магарешко . Пеглана е най-вкусен когато е горещ или топъл за да се усети пълната сила на подправките, които са в него .

За направата на този специалитет се използва специална технология .Най-подходящият период за направата на този продукт е между началото на ноември и края на декември .Това е така, тъй като температурата при която се приготвя пеглана е от изключително значение и трябва да е от – 5 до + 5 градуса по Целзии, с минимална влажност на въздуха. След като се напълнят в черва, надениците се оформят в подкови и се оставят да съхнат като на всеки три дни се мачкат за да им излезе водата . Именно от този процес идва и наименованието им – пеглана, което означава ‘‘изгладена’‘.

Ако след този вълнуващ разказ сме Ви вдъхновили за да посетите този кулинарен фестивал, слагайте най-широките си панталони и идвайте с нас. Тази година фестивала ще се проведе на 29 януари . Ние , от Туристическа Агенция “ТЕСКО ГРУП“ ще Ви закараме до там ,ще се погрижим за Вашето добро настроение по време на събитието, след което ще Ви върнем обратно на изключителната цена от

25 лв . за тръгване от София и 39 лв. за тръгване от Пловдив ,а събитието ще се проведе в зала “КАЙ “- Пирот

Дата на провеждане : 29.01.2022 г.

ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВИДЕО МАТЕРИАЛ ОТ СЪБОРА НА КОБАСИЦАТА ОТ ИЗМИНАЛИ ГОДИНИ :

https://youtu.be/5Q7boF7bVbQ
А тук можете да разгледате как протича един такъв фестивал :

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА :

Транспорт с туристически автобус 3***

Посещение на Фестивала на пегланата кобасица в Пирот (без включена входна такса) ,която е около 400 динара

Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Медицинска застраховка – 4 лв./човек

Обяд

Входни такси за Фестивала на пегланата кобасица (400 сръбски динара) и музея на Понишавието в Пирот (120 сръбски динара).

РАЗМЕНЕН КУРС : 1 ЕВРО = 119 СРЪБСКИ ДИНАРА.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО :

Пловдив – София – Пирот – около 280 km.

Гарантирано и с тръгване от гр. Пловдив /при минимален брой туристи от 35 /

Отпътуване от Пловдив – сточна гара в 5.00ч., от София в 7.00 ч. по маршрут Калотина – Пирот. Свободно време за посещение на Фестивала на пегланата кобасица в спортна зала „Кей“. Станалото вече традиционно изложение привлича многобройни посетители от Сърбия и региона, които имат възможност да опитат продуктите на различни производители на пеглана кобасица, сирене и кашкавал и винарни от цялата страна. Пиротската пеглана кобасица е характерен местен специалитет от качествено мляно месо с различни подправки. Отпътуване за България. Връщане в София на площад „Александър Невски“ вечерта. Отпътуване и към Пловдив и прибиране вечерта в градът под тепетата .

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ :

До Република Сърбия ,туристите могат да пътуват и с лична карта.


НЕКА ЗАПИСВАНИЯТА ЗА КУЛИНАРНОТО ИЗКУШЕНИЕ В ПИРОТ ЗАПОЧНАТ – СЕГА !!!

За повече информация , на телефони :

032 /34 0606 / 0889080606 / 0885713004

или чрез контактната форма на сайта :

Translate »