Върнячка баня или Врънска баня е курортен град и община в Рашки окръг, Централна Сърбия. Градът е разположен край река Западна Морава.Минералната вода от отделните извори се предписва за лечение на различни заболявания. Нейните лечебни свойства са били известни още на римляните – известен е тукашният извор (лат.) Fons Romanus. Римското име на селището не е известно, но се знае, че тукашните извори се ползват интензивно за бани, възстановяване и лечение през 2-4 век (съдейки по намерените около 500 римски монети в района, които са основно от този период) от легионерите по дунавската граница на Горна Мизия.

 

 

 

 

 

СПА уикенд в Сърбия
Врънячка баня – Манастира “Жича” –  Ниш
29  – 30 октомври  2016 г.
Цена:159 лв.

 

 

 

 

Програма:

1. ден  – Отпътуване за Врънячка баня от София, пл. Руски паметник в 07.30 ч с автобус по маршрут София – ГКПП Калотина – Ниш – Крушевац – Врънячка баня. Около 12.00 ч.– пристигане във Врънячка баня, един от най-добрите сръбски СПА курорти, известен още като „сръбските Карлови вари“. Настаняване в хотелски комплекс „Соларис Резорт“ с модерен SPA и Wellness център. Свободно време за използване услугите на СПА центъра и разходка из курорта.

По желание от 14:00 ч. допълнителна екскурзия до манастира „Жича“ – построен в началото на XIII в., известен като манастира на сръбските крале. Един от най-важните религиозни обекти в страната. Мястото, където е бил коронясан официално първият сръбски крал Стефан Първовенчани, а след това по традиция и неговите наследници. Разглеждане на манастира. В 16:00 отпътуване за град Кралево (на 5 км от манастира) – център на Рашки окръг. Свободно време за разходка в централната част на града, разположен на р. Ибър. Привечер – връщане в хотела. По желание: след 20.00 ч. посещение на етно-ресторант „Код кумова“  с жива музика – на около 500 м от хотела. На място се заявява и заплаща вечеря или само напитки. Връщане в хотела. Нощувка.

2. ден – Закуска. В 11:00 ч. отпътуване за Ниш. Пристигане в Ниш. Свободно време за посещение на крепостта, възможност за разходка и обяд в центъра, покрай р. Нишава. В 15.00 ч. отпътуване за България. Пристигане на пл. Руски паметник около 20.00 ч.

 

 

 

Цената включва:
транспорт с лицензиран и категоризиран автобус;
пътни и гранични такси и паркинг,
1 нощувка със закуска на блок-маса в хотел „Соларис резорт“ във Врънячка баня;
използване на СПА центъра в хотела – минерален басейн, джакузи, „солна пещера“, парна и руска баня, сауна и др.;
туристическа медицинска застраховка;
водач – екскурзовод

 

 

 

Допълнително заплащане :
вечеря в ресторанта на хотела блок-маса, богато меню  – 15 евро;
екскурзия до манастира Жича и град Кралево – 5 евро
Доплащане за единична стая : 50 лв.

 

 

 

 

60

Translate »