Метеора е местност в Централна Гърция, област Тесалия. Характерно за местността са огромните отвесни скали, сякаш забити в земните недра, високи стотици метра. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Калампака и Кастраки. Съществуват различни теории за геоложкия произход на тези каменни образувания. Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници, по върховете на естествените скални образувания гръцките монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала вдълбани в камъка – днес тези манастири (седем на брой) са туристическите забележителности на Метеора.

 

 

 

 

 

Септемврийски празници в Гърция и Македония
 Маршрут: Пловдив – София – Солун – Паралия – Метеора-Скопие
22.09.2016
3 дни/2 нощувки
Цена от: 164 лв

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

Първи ден

Отпътуване от Пловдив в 05:00ч от паркинга на хотел „Тримонциум“. Отпътуване от София в 07:00ч от стадион „Васил Левски“ по посока на ГКПП Кулата. Пристигане в Солун.
Солун (на гръцки: Тесалоники) е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Солун е главен град на географската област Македония и административен център на областта Централна Македония.
По желание панорамна обиколка на града(включено в цената): Бялата кула, Арката на Галерий, Родондата „Св. Георги“, Крепостната стена- Ептапиргио, Църквата „Св. Димитър“.
Свободно време в града.
След това отпътуване за Паралия.Курорта Паралия Катерини е разположен по продължението на морската ивица и се намира на 6км от окръжния град Катерини. Следобед пристигане в Паралия. Настаняване. Свободно време. Нощувка.
Втори ден

Закуска.

08:30ч свободно време или по желание екскурзия до Метеора(срещу допълнително доплащане)- уникално място, разположено в подножието на селището Каламбака.Едно от осемте чудеса на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Изключителна възможност за разглеждане на някои от прочутите скални манастири. Кратка спирка в работилницата за изработване на Византийски икони и сувенири.
Разглеждане на един от шестте функциониращи манастира–“ПреображениеГосподне“;
На връщане към Паралия-Посещение на параклиса „Св. Параскева“ в подножието на митичния Олимп и чудотворните „извори на Афродита“ с лековита и светена вода.Пристигане в хотела.

По желание и срещу доплащане посещение на гръцка вечер в таверна с жива музика и шоу програма в Паралия. Нощувка.
Трети ден

Закуска.

09.00ч отпътуване за перлата на Македония-Скопие. Живописно разположена на двата бряга на р.Вардар,Македонската столица е събрала в себе си ,както богато иторическо минало така и съвременни архитектурни постижения. Скопие-град на паметниците.Централният площад Македония е буквално засипан с монументи на различни исторически личности – цар Самуил, Юстиниан Велики, Гоце Делчев, Кирил и Методий, Даме Груев и още много други. Най-внушителният от всички разбира се е паметникът на Александър Македонски с височина 22 метра.
Свободно време за разходка и покупки.17.00ч отпътуване за България.Пристигане в София и Пловдив късно вечерта.

 

 

 

 

Цената включва

Транспорт с лицензиран автобус за международни превози;
2 нощувки в хотел ***/*** в Паралия;
2 закуски в хотела;
Медицинска застраховка за лица до 65 год.възраст
Панорамна обиколка на Солун-автобусна и пешеходна;

 

 

 

Цената не включва

Входна такса за манастира „Преображение Господне“- 3 евро ( входна такса – заплаща се на място)
Медицинска застраховка за лица над 65 години 6 лв.

 

 

 

 

Допълнителни екскурзии:
Традиционна гръцка вечер в таверна с жива музика
Цена от:50.00лв.

Еднодневна екскурзия до Метеора
Цена от:40.00лв.

 

 

10

Translate »