Дуръс или Драч е стара албанска столица, наречена още „магията на Адриатика“. Напоследък е доста популярна сред  българите и в последните години дори се смята, че е  изключително добра алтернатива на нашето Черноморие, заставайки редом с курортите в Гърция и Турция.

Това, с което ще Ви изненада Дуръс е именно,че  предлага за всеки по нещо – 10 километра плажна ивица от ситен бял пясък, музеи, галерии и останки от древни забележителности, които в миналото са били и наши.

ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ СНИМКИ ОТ ПЛАЖНАТА ИВИЦА : 

 От историческа гледна точка, Дуръс някога е бил в границите на Велика България и е носел името Драч. От тези години като доказателство са запазени крепостните стени, които очертават границите на някогашния български град.

ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ СНИМКИ ОТ КРЕПОСТНИТЕ СТЕНИ :

Днес Дуръс е вторият по големина град в Албания и най-голямото пристанище на страната. Намира се на 33 километра от столицата Тирана и от брега му се виждат италианските градове Бриндизи и Бари, до които може да се стигне с ферибот. Посещавайки Дуръс, всъщност можете да отделите и ден-два за италианския бряг на Адриатическо море. Може да се окаже неочаквано добра комбинация.

Освен руините на крепостната стена, Дуръс пази добре и останки от римско време. Местните твърдят, че амфитеатърът в града е най-големият на Балканите. Той е построен през 2-ри век. През 60-те години на миналия век е открит случайно и все още не е разработен изцяло. Местните го наричат още Колизеума на Дуръс.

СНИМКИ ОТ АМФИТЕАТЪРА :

 Друго запазено доказателство за вековната история на града е Венецианската кула, наречена още Ротонда. Намира се в центъра на града и според изследователите е построена някъде през тъмните години на Средновековието.

 

  И след този увлекателен разказ за Албания пояснен и със снимки, се надяваме да сме успели да събудим духът на пътешественика във Вас. Няма по-хубаво време за посещение на Албания от майските празници – времето е топло ,а и спокойно можете да съберете малко тен под майските лъчи на албанското Слънце ,а защо не и да се  потопите и да поплувате в морето.

Ние от Туристическа Агенция “ТЕСКО ГРУП“, Ви предлагаме една почивка до Дуръс на цена от

345 лв. за 4 дни / 3 нощувка в хотел 4****

 

ВАЖНО: Цена за трети възрастен: 345 лв;
Цена за дете до 11.99 г. настанено с двама възрастни в дойна стая 40 лв отстъпка от общата цена.

И ДАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ : 29.04. – 02.05.2017г.

 

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО :

Ден 1: 29.04.2017г.  Пловдив – София – Скопие – Тетово – Струга – Дуръс

 Отпътуване от Пловдив в 04:00ч и от София в 06:00 часа по маршрут София – Скопие – Тетово – Струга – Дуръс. Почивка в Струга и време за обяд. Привечер пристигане на Адриатическото крайбрежие и ривиерата на град Дуръс и настаняване в хотел в курортната част на града. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 2: 30.04.2017г. Дуръс – Круя – Тирана – Дуръс

Закуска. Туристическа програма по желание:
Целодневна екскурзия с местен екскурзовод, която включва:
Пешеходна обиколка на Дуръс – вторият по големина град и най-голямото пристанище в Албания, наследник на древногръцката колония от VІІ в. пр.н.е. – Епидамн, в който могат да се видят следите от древната история: римският амфитеатър от ІІ в., един от най-големите на Балканския полуостров, останките от византийската крепост с венецианската кула, експозициите в Археологическия и Историческия музей. Градът се слави и с прекрасните си плажове край изумрудените води на Адриатическо море.

Оптътуване за Круя – старинен град, родно място на националния герой Скендерберг. От кацналата на планинския хълм крепост може да се обхване с поглед цялата околност до морето и Тирана. Освен Исторически, в крепостта има и Етнографски музей, уреден в старинна къща от ХVІІІ в. Към крепостта води покрита с калдъръм улица – старата чаршия, в която животът никога не е прекъсвал.

Отпътуване за Тирана. Столица и най-голям град на Албания, който посреща гости от цял свят със своите дружелюбни хора, вкусна храна, добре съхранена природа и приятна атмосфера. Един от символите на града несъмнено е паметникът на националния герой на Албания – Скендербег. До него са забележителната със стенописите си джамия Етем бей (ХVІІІ в.) и часовниковата кула (ХІХ в.), които мирно си съжителстват с правителствените и обществени сгради от по-късни времена – Операта, Националния исторически музей и др. Вече е възможно за всеки да се поразходи в някога затворения само за комунистическия елит квартал Блоку – най-привлекателното място за младежите със своите кафенета, магазини, ресторанти и нощни клубове. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 3: 01.05.2017г. Дуръс  – Аполония – Берат

Закуска. Свободно време. Туристическа програма по желание:/минимум 25 човека/ – целодневна екскурзия, която включва:
Посещения на Берат (до ХІХ в. – Белград) е град-музей, съхранил цял комплекс от старинни къщи, чиито многобройни прозорци отразяват слънцето и небето – затова го наричат „градът с хилядите прозорци”. Около града живописно се вие реката Осъм, а на хълма над него се виждат останките от старата крепост, зад чиито стени все още живеят хора в къщи от ХІІІ в. Запазени са няколко средновековни църкви, в една от които е уреден музей на иконите.

Древният град Аполония – построена в VІ в. пр.н.е. на хълм над морето, близо до тогавашното корито на река Вьоса. Аполония е имала пристанище за 100 кораба и към нея е водело едно от  разклоненията на Виа Егнатия. Цицерон я описва като голям и важен град. В 45 – 44 г. пр.н.е. в този известен център на елинистичната култура Октавиан Август учи изкуства и риторика. Останките на града са открити в ХVІІІ в, но разкопките продължават. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 4: 02.05.2017г.  Дуръс – през Елбасан – Охрид – Скопие – София- Пловдив .

Закуска. Отпътуване в 09.00 ч. през Елбасан, Охрид, Скопие. Два часа престой в Охрид. Отпътуване от Охрид за София през Скопие. Пристигане в София и Пловдив късно вечерта с незабравими впечатления от Албания и Дуръс.

 

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с лицензиран и комфортен автобус;

Гранични такси за Албания, магистрални такси и паркинги;

3 нощувки със 3 закуски и 3 вечери в хотел Вила Палма 4 * или подобен

Посещение на Елбасан;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Целодневна екскурзия до Дуръс, Круя и Тирана – 30 лв;

Целодневна екскурзия до Берат и Фиер (Аполония) – 25 лв;

Входни такси за посещаваните обекти по туристическата програма;

Медицинска застраховка за лица до 65 г -2лв на ден; за лица над 65 г. – 3 лв;

 

 

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ :

50 % ДЕПОЗИТ ПРИ ЗАПИСВАНЕ, ОСТАТЪКА 25 ДНИ ПРЕДИ ДАТАТА НА ЗАМИНАВАНЕТО.

 

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО :

Лична карта или международен паспорт;

За деца под 18 години, непридружавани от единия или от двамата родители, е необходима нотариално заверена декларация /копие и оригинал/;

 

ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВИДЕО МАТЕРИАЛ ОТ ДУРЪС :

 

 (84)

 

 

 

Translate »