Родината на лалето е именно Източна Турция и степите на Централна Азия. Латинското название tulipa идва от турската дума tulbent. Тя означава фин плат, с който се увива султанската чалма, наподобяваща цветето. Пищните истанбулски градини с лалета са известни до 18 век, когато по време на въстание градът губи цветните луковици. За сметка на това растението поема път към Европа, донесено през 1554г. от германския посланик в Турция. Твърди се, че холандец дори изпекъл луковицата, мислейки я за лук. Скоро след това обаче манията по лалето достига такива размери, че става причина за серия от борсови спекулации в Холандия. Кардинал Ришельо, Волтер, австрийският император Франц II и френският крал Людовик XVIII пък се превръщат в най-ревностните му фенове. Турците не крият обаче амбиции да си върнат лалето. За „Фестивал на лалето“ общината е похарчила над 2 млн. евро за близо 12 млн. луковици. През 2019г. фестивалът ще се проведе за 14 пореден път.

Ние от Туристическа Агенция ТЕСКО ГРУП, Ви каним заедно да си подарим едно прекрасно изживяване в космополитния Истанбул във най-хубавия сезон, по време на фестивала на Лалето на цена от :

155 лв за 4 дни/2 нощувки в хотели 3*** в историческата част на Истанбул

Дати на заминаване:

04.04 – 07.04.2019г.

11.04 – 14.04.2019г.

18.04 – 21.04.2019г.

25.04 – 28.04.2019г.

ТАЗИ ГОДИНА ТОЙ ЗАПОЧВА НА 04.04.2019г. С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ ОКОЛО МЕСЕЦ.


ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВИДЕО ОТ ФЕСТИВАЛА НА ЛАЛЕТО В ИСТАНБУЛ :

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО :

1-ВИ ДЕН: – 20:30 ч. Тръгване от гр. София (Автогара Сердика) и 22:00 тръгване от гр. Пловдив (OMV бензиностанцията до х-л Санкт Петербург). Продължаваме в посока ГКПП Капитан Андреево-ГКПП Капъ Куле – Истанбул.

2-РИ ДЕН: – Пристигане в Истанбул рано сутринта. При възможност настаняване в хотела.
Ако няма свободни стаи настаняването ще става след 13.00 ч.

08:30 ч. По желание – Панорамна екскурзия на града с професионален екскурзовод и автобус. Посетените по време на екскурзията забележителности нямат входни такси. Тръгване от хотела, пристигане в кв. Султанахмет, посещение на Хиподрума с Египетския обелиск, Змиевидната колона, Фонтана на Вилхелм II, Синята Джамия, Топкапъ Сарай, църквата Света София. посещение на обновената желязна Българска църква Свети Стефан, която бе затворена поради основен ремон.

3-ТИ ДЕН:

Закуска

09:00 ч. – По желание – Посещение на новият султански дворец Долмабахче Сарай – най-красивия дворец в Истанбул, наричан още Малкия Версай. В интериора и обзавеждането му са използвани 14 т злато и 40 т сребро. В централната зала се намира най-големият полилей в света със 750 крушки, закупен по времето на кралица Виктория от Англия и превозен на части с кораби.

Разходка с корабче по Босфора с екскурзовод на български език. Корабът преминава покрай брега на европейската част на града, достига до втория мост над Босфора и обратно се връща покрай азиатския бряг. По време на разходката ще видите великолепни султански дворци, богаташки вили, част от декорите на някои от хитовите телевизионни турски сериали…

По желание – посещение на известната атракция – небостъргача „Сапфир” – най-високата жилищна сграда в Европа. Освен жилищни имоти комплексът съдържа и търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център, СПА с плувен басейн и обществени зони. Ще имате възможност да се качите до панорамната площадка откъдето се открива невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса. Уникалното приключение се допълва с възможност да се включите в SkyRIDE – 4D изумителна симулация за полет с хеликоптер над над Истанбул и запознаване с неговите забележителности и уникални места. 

20:00 ч. – По желание Вечеря в атрактивен Турски ресторант – с шоу-програма ориенталски танци, традиционни турски фолклор и обичаи ИЛИ Вечеря на кораб по Босфора с шоу програма. Връщане в хотела. Нощувка.

4-ТИ ДЕН:

09:00 ч. – ПОДАРЪК ОТ ТУРИСТИЧЕСКАТА АГЕНЦИЯ ! Разходка до парка ЕМИРГАН (парка на лалетата) – Едно от най-красивите места в Истанбул, особено през пролетта – сезонът на лалетата. Фестът започва още в края на март и малко обръща традиционната европейска представа за нидерландското цвете. Оказва се, че гордостта на Холандия е всъщност емигрант от Балканите. Луковиците на лалето са пренесени до Ниската земя от Османската империя по времето на Сюлейман Великолепни (онзи от “Великолепният век”) през XVI век. Търговците от известния Египетски пазар, които продават и луковици от десетки сортове, твърдят, че някога много отдавна лалето било на кантар със златото. От едната страна на теглилката слагали луковичките на султанското цвете, от другата жълтици, докато се изравни везната. С калиграфията и писането има любопитна подробност – три думи в османския турски език се изписват с едни и същи букви и имат една и съща числена стойност – аллах, лале и хилял (полумесец). Това прави лалето божествено и показва, че присъствието му върху мимбера в джамията не е било просто въпрос на мода или стил.

ПОДАРЪК! Посещение на МОЛ ФОРУМ ИСТАНБУЛ, където се намира един от най-големите аквариуми „Sea Life” (входът за Аквариума се заплаща в турски лири)

Забележка:

При пътуване със собствен транспорт от цената се приспадат 40 лв!
Цената за деца е валидна при настаняване с 2-ма възрастни в стая!
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с лицензиран туристически автобус
2 нощувки в хотели разположен в историческата част на града
2 закуски на шведска маса в ресторанта на хотела
Подарък посещение на парк Емирган
Медицинска застраховка на стойност 5000 евро за лица до 65г
Водач на групата по време на пътуването и престоя й в Истанбул


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Допълнителни екскурзии

Застраховка на лица над 65 г.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ :

За да може да се запишете е необходимо депозит в размер на 50% и остатъка до 20 дни преди заминаването за съответната дата.

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАПИСВАНИЯ НА ТЕЛ: 032 33 0606 ИЛИ 0889080606 КАКТО И ЧРЕЗ КОНТАКТНАТА ФОРМА НА САЙТА !

(86)


Translate »