Будва е административен център на едноимената община. Градът е известнa туристическа дестинация и привлича туристите със плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура. Районът около Будва е бил населен още от дълбока древност. Според местна легенда градът е основан от Кадмус, финикиец, който е бил заточен в Тива и след напускането й той и жена му Хармония намират подслон тук. Градът е бил част от Римската империя, Венеция, Австро-Унгария, от 1944 г. е част от Югославия, а от 2006 г. официално е в пределите на Черна гора.

 

 

 

 

 

Екскурзия до Дубровник, Будва, Тирана, Струга и Охрид!
4 нощувки със закуски и 3 вечери, плюс транспорт
18 – 23 Октомври.2016
Цена:233лв

 

 

 

 

Програма на пътуването:

1 ден
Отпътуване от Плевен в 16:00ч и от София в 18:30ч, по посока Дубровник. Нощен преход.

2 ден
Рано сутринта – пристигане в Дубровник, перлата на Хърватската ривиера. По желание и срещу доплащане – пешеходна обиколка на старата част на града с местен екскурзовод, включваща църквите „Свети Спас“ и „Свети Влах“ – светецът защитник на града, паметника Гундулич, паметника на Орландо, старинната улица Страдун, Францисканския манастир, Доминиканския манастир, галерията Кнежев двор и Йезуитската църква „Свети Игнасиус“. По желание и срещу доплащане – разходка с корабче до остров Локрум. Свободно време. В около 18:00ч – отпътуване за Будва, с прекосяване на живописния Которски залив с фериботната връзка Лепетане – Каменари. В около 20:00ч – настаняване. Вечеря. Нощувка.

3 ден
Закуска. Туристическа обиколка на Будва – едно от най-старите селища в Европа. Пешеходна обиколка на старата част на града със Средновековната крепостна стена, Цитаделата, църквата „Света Троица“ и църквата „Свети Иван“ от VII век. Свободно време или, по желание и срещу доплащане, полудневна екскурзия до Котор – град под егидата на ЮНЕСКО. Пешеходна обиколка на Стария град с църквата „Свети Николай Чудотворец“, църквата „Света Мария“, католическата катедрала „Свети Трифон“ и Часовниковата кула. Връщане в хотела следобед. Свободно време за разходка. Вечеря. Нощувка.

4 ден
Закуска. Свободен ден или, по желание и срещу доплащане, екскурзия до Цетине и Тиват. В 09:00ч – тръгване за историческата столица на Черна гора, Цетине, основана през ХV век. Посещение на манастира, където се съхраняват мощите на Свети Йоан Кръстител, Влашката църква и Музея на черногорските крале. Свободно време за самостоятелно разглеждане на Цетине. Отпътуване за Тиват – малко курортно градче в Черна гора. Разходка по крайбрежната алея и край яхтеното пристанище. В 16:00ч – отпътуване за Будва и връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5 ден
Закуска. В 08:00ч – отпътуване за Тирана. Кратък сити тур. Тирана не може да се похвали със забележителности като повечето големи европейски столици, но все пак за гостите му ще бъде интересно да видят площад Скендербег с паметника на едноименния национален герой, джамията на „Хаджи Етем Бей“ от 1798г, строена цяло столетие, Националния исторически музей, Пирамидата, проектирана за музей на комунистическия диктатор Енвер Ходжа, а днес останала изоставена, един от прословутите бункери от комунистическо време, разположен в центъра на града, както и новия облик на Тирана с лъскавите сгради на банки и офиси и първия албански небостъргач. В около 15:00ч – отпътуване за Струга. В около 18:00ч – настаняване. Нощувка.

6 ден
Закуска. Отпътуване за Охрид в 08:00ч. Панорамна обиколка на старата част на града: църквата „Света Богородица Перивлепта“, която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; Самуиловата крепост; църквата „Свети Пантелеймон“, където се съхраняват мощите на свети Климент Охридски; църквата „Свети Йоан Канео“, разположена на висока и стръмна скала, откъдето се разкрива живописна гледка към езерото и града; църквата „Света София“, посветена на Христовата мъдрост и служила като катедрален храм по времето на цар Самуил; Античният театър; градската чаршия. Свободно време в Охрид, или, по желание и срещу доплащане, разходка с корабче по Охридското езеро. В около 16:00ч – отпътуване за България. Пристигане в София в около 23:00ч и в Плевен в около 01:30ч.

 

 

 

 

 

 

 

Офертата включва:
• транспорт от Плевен и София с туристически автобус;
• 3 нощувки със закуски и вечери в Хотел Loza** в Будва;
• 1 нощувка със закуска в хотел 2 или 3* в Струга;
• туристическа обиколка на Будва;
• туристическа обиколка на Тирана;
• туристическа обиколка на Охрид;
• водач от туристическата агенция по време на пътуването;
• пътни и фериботни такси;
• медицинска застраховка с покритие 2000лв.

 

 

 

 

 

Офертата не включва:
• градска такса – по 1.50 евро на нощувка (задължително доплащане);

 

 

 

Доплащания по желание:
• пешеходна обиколка на Дубровник с местен екскурзовод, с включени такса чек пойнт и паркинг – 10 евро;
• разходка до остров Локрум – 10 евро;
• полудневна екскурзия до Котор – 10 евро;
• еднодневна екскурзия до Цетине и Тиват – 18 евро;
• разходка с корабче по Охридското езеро – 8 евро;

 

 

 

 

13

Translate »