Емир Кустурица може да е най-известен като режисьор и музикант, но приносът му към културата и света, оказа се, се простира далеч отвъд рамките на киното и музиката. И ако доскоро  досегът ни за нас българите с неговата дейност бе само чрез екрана, а най-близкият ни контакт , беше концерта на неговата група No Smoking Orchestra в София преди две години, то за хората, живеещи в държави като  Сърбия, Босна и Херциговина той е  не само велик музикант и режисьор ,но и творец ,който прославя изкуството и киното като построява свой град,превръщайки го в бастион съхранявайки по този начин науката и културата.

 Преломен момент и решение да построи града, известен като Дървения град  ,Костурица взима докато снима филма “Животът е чудо“ през 2003 година.Чакайки  слънцето да се покаже иззад събралите се облаци, със завист гледа отсрещния хълм, на който няма нищо, но пък е огрян от много слънце. Тогава той  решава, че иска някой ден да си построи там град.“Загубих града си ,Сараево – по време на войната, затова реших да изградя мое собствено село. Носи германско име – Кюстендорф ,което в превод означава град край река … Ще организирам семинари там за хора, които искат да научат как се прави кино, концерти, ателиета за изработване на керамика, за рисуване. Там ще живея и от време на време ще могат да отсядат и други хора… Мечтая за отворено място за различни културни събития срещу глобализацията“, са думите на Кустурица в интервю малко по-късно.

Днес, Дървения град -Мечавник изграден от Костурица е факт и е под защитата на Юнеско . Намира се в Национален парк “Мокра гора“,който се намира на границата между Босна и Херциговина и представлява етно село с 20-30 къщи, изцяло направени от дърво в традиционния стил на старите сръбски села. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор. Простото им изброяване обаче далеч не може да опише това, което Мечавник всъщност е, а именно – град, в който животът изглежда наистина е чудо.На влизане в комплекса посетителите се озоват в друг свят – сякаш всичко хубаво от сегашния ни свят е събрано тук, а всичко лошо, от което се оплакваме ежедневно, някак си е изтрито. Разхождайки се по главната улица, виждаме наредените от двете страни дървени къщички – една с една не си приличат, но се вписват идеално в общата картинка.

  Мечавник е мъничко като площ място, но в него има толкова много – култура, наука, кино, изкуство, истории. В него ежегодно се провежда и кинофестивалът Кюстендорф, някъде към края на януари, който събира световноизвестни звезди. Да се разходиш в комплекса за час е едно, да останеш да поживееш в него, дори само за денонощие, е друго. Малките улички с много зеленина и дървени къщички около тях са омагьосващи, а между тях има  дори детска градина и салон за красота.Тук има и кино , сладкарница ,  ресторанти,в които посетителите могат да похапнат сръбски специалитети под звуците на сръбска жива музика, а след това да разпуснат в спа центъра  и така също площадка за излитане на хеликоптери. Намира се в задния двор на  главната  къща, обитавана от Костурица ,където на разположение са също плувен басейн, фитнес и спа център .В Мечавик има и детска градина ,а така също и затвор – за прекалилите с нощните купони и запивки .

През 2003 година започва строежа на църква от виден архитект Милош Милованович,която е завършена през януари 2004г.Интересен е покрива на църквата,който е на 4-ри нива и е изцяло както и останалата конструкция от дърво . Иконите в църквата са рисувани от Весна Голубович от Белград. Спазена е и сръбската традиция – да се строи църква, там където звънът от камбаните се чува най-далече.

До резервата,в който се намира градът на Костурица се стига с теснолинейка ,която не е просто железница, а исторически музей движещ се по стоманен път.

 И ако сме успяли да събудим  желанието Ви за пътешествие и опознаване на нови дестинации да разгледате  града и неговите нрави, то тогава не губете време,а се запишете още сега . Елате с нас и нека заедно се разходим до  Белград и градовете на Костурица .- ДЪРВЕН ГРАД И КАМЕН ГРАД . Екскурзията е четиридневна и се предлага с две дати на тръгване на страхотната цена от :

295  лв . за 4 дни/3 нощувки с дати на провеждане :

04.05. – 07.05.2017г.    и  24.08. – 27.08. 2017г.

 

 

 ПРОГРАМА  НА ПЪТУВАНЕТО :

1-ВИ ДЕН : Бургас – Пловдив – София – Белград – около 800 км

  Отпътуване от Бургас в 00:30ч., от Пловдив в 04:00ч. и от София в 06:00ч. Пристигане в Белград около обед. Панорамна автобусна обиколка на Белград: Площад Теразие, Националното събрание – Скупщина, улица Крал Милан, Площада на Републиката, Стария и Новия съд, крепостта Калемегдан, Катедралата Св.Сава – най-големият православен храм на Балканите. Пешеходна разходка: ул. Княз Михайлова, Площада на републиката, ул. Крал Милан, ул. Скадарска – Бохемската част на Белград, Крепостта Калемегдан и мястото, където река Сава се влива в река Дунав.

Настаняване в хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане – организирано посещение на традиционен сръбски ресторант с музика на живо – 20 Е /включено 4 степенно меню – предястие, сръбска салата, сръбска мешана скара, десерт, минерална вода, 50 мл дюлева ракия или чаша червено вино/. Нощувка.

2-РИ ДЕН : Белград – Нови Сад – Сремски Карловци – Белград – около 200 км

07:00 – 08:00ч. Закуска.

08:30ч. Свободно време за разходка в Белград или по желание (срещу допълнително заплащане 15Е) еднодневна екскурзия до автономна област Войводина с посещение на Нови Сад и Сремски Карловци. Разглеждане на Нови Сад: централната част с големия площад, на който се намира главната улица с име Войводина; голямата катедрала на Дева Мария, католически храм с подчертано готическа архитектура; православната църква Св.Георги; Синагогата.

13:00ч. Отпътуване за Сремски Карловци, наричан „Рим на сръбската православна църква”: Патриаршеския дворец Илион (най-красивият архитектурен паметник във Войводина), сградата на старата гимназия от 1891 г. в стила на средновековните манастири, Съборната църква от 12 в. в стил барок и ренесанс.

Сремски Карловци е известен на света и с Карловацките вина Сирмнер, Карловитцер, Каменитцер, както и ракията Сливовица. Но най-голяма слава придобива с виното Бермет. Посещение на винарска изба, където може да се дегустира и да се закупи специалното вино Бермет, чийто произход вероятно е в манастирите на Фрушка гора, а производствената техника и рецепта се пази в дълбока тайна и се предава само измежду малкото семейства и манастири, които пазят и до днес традицията на неговото производство. Виното Бермет се почита в цяла Сърбия, почитано е още от Средновековието и от европейските кралски фамилии, като задължително присъства в менюто на напитките по време на най – престижни събития. Бермет е било и в листата на напитките на кораба „Титаник“.

Връщане късния следобед в Белград. Свободно време или по желание вечерна разходка с корабче по р. Сава и р. Дунав с продължителност 1,5 часа, цена 10Е

Нощувка.

3-ТИ ДЕН : Белград – Вишеград (Камен град) – Дървен град – Златобор/Ужице – около 300 км

07:00ч. – 08:00ч. Закуска. 08:30ч. Освобождаване на хотела и отпътуване за Вишеград. Преминаване на границата Сърбия – Босна и Херцеговина. Пешеходна разходка във Вишеград и моста на Дрина – известен като „Вишеградския мост“ или Моста на Мехмед паша Соколович. Векове наред той е символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, в случая на хората от двете страни на реката – сърбите и бошняците. Посещение на Каменния град Андричград или градът на Кустурица. В Андричград ни очаква подредена от Кустурица разходка, която ще ни върне назад в миналото. Пресъздаден един истински град със своите книжарница, сладкарница, златарско ателие, картинна галерия, киносалон и множество кокетни кафенета и ресторанти , които очакват посетителя с изкушаващ сладолед и току-що изпечени кифли, пити и плетеници.

14:30ч. Отпътуване за Дървен град, известен с ретро влакчето си „Носталгия“ и теснолинейната железопътна линия “Шарганска осмица“ – един уникален исторически музей на открито. Сам по себе си разказва за историята на сръбската железница и има редица запазени експонати, като стари локомотиви и вагони. Продължителността на пътуването е около един час. На хълма Мечавник се намира и Етно селището „Дървен град“, построено от небезизвестният режисьор Емир Кустурица. По време на снимките за филма „Живота е чудо“, Кустурица бил вдъхновен от природата на хълма и построил града Кустендорф (съчетание от думата дорф – селце от немски и Куста от началото на фамилията му). В Дървения град са разположени 35 дървени постройки: църква, ресторанти, бар, сладкарница, книжарница, затвор, галерия и кино. Уличките и малките площади са кръстени на любимите му хора например можете да се разходите по ул. „Че Гевара“ или ул. „Диего Марадона“ може да се отбиете до кино „Стенли Кубрик“ за кратка 15 минутна прожекция.

Късния следобед отпътуване. Настаняване в хотел 3* в района на Златибор/Ужице. Възможност за доплащане за вечеря в ресторанта на хотела – 10 E (без включени напитки). Нощувка.

4-ТИ ДЕН :- Златибор/Ужице – Ниш – София – Пловдив – Бургас около 800 км

07:00ч. – 08:00ч. Закуска. 08:30 ч. Отпътуване за Ниш. Пешеходна разходка, за да разгледаме: “ Челе кула”, построена след боя на хълма Чегар, където войводата Стефан Зинделич и неговите четници на 19 май 1809 г. биват разгромени от многочислената турска армия. От 952 черепа днес са останали само 58 включително и черепа на войводата Стефан Зинделич; Дворецът “Бановина”, който е построен през 1886 г. като административна сграда и полицейски участък, а в днешно време се използва за седалище на Нишкия университет, Националният театър, Площадът на Освобождението – на който се намира паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936 г., сградата на Кметството, мостовете над р. Нишава и др. Разходка в крепостта датираща от 18 век. На това място се е намирало първото римско укрепление под името Найсус със запазени и възстановени оръжейница – днес превърната в галерия, джамия превърната също в галерия и няколко турски работилници, днес уютни кафенета и магазини за сувенири. Всеки турист има възможност да се разходи с влакче в крепостта.

14:30ч. Отпътуване за България. Пристигане привечер в София, късно вечерта в Бургас.

 

ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВИДЕО МАТЕРИАЛ ОТ ГРАДЪТ НА КОСТУРИЦА :

 

 

  ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с категоризиран и лицензиран за международен туристически превоз автобус;

2 нощувки със закуски в хотел 3* в Белград;

1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Златибор/Ужице;

Панорамна автобусна обиколка на Белград;

Пешеходна туристическа програма в Белград;

Посещение на Вишеград в Босна и Херцеговина;

Посещение на Дървен град в Мокра Гора – Сърбия;

Пешеходна туристическа програма в Ниш;

Туристическа такса „city tax“ за хотелите в Белград и Златибор/Ужице;

Професионално екскурзоводско обслужване по време на пътуването;

Водач от Туроператорската фирма

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Пътни, гранични и магистрални такси – 10 лв (заплащат се задължително);

Застраховка за лица до 65 г. – 8 лв, до 75 г. – 10 лв (заплащат се задължително);

Екскурзия до Нови Сад и Сремски Карловци – 15Е;

Вечеря в ресторант на улица „Скадарска“ в Бохемския квартал на Белград с четири степенно меню и включени 2 напитки – 20 Е;

Вечеря в Златибор/Ужице без включени напитки – 10 Е;

Разходка с корабче – 10 Е за възрастен, 8 Е за деца до 12 г.;

Входна такса Дървен град – 300 динара;

Билет за влакчето „Носталгия“ – 600 динара;

Доплащане за единична стая – 50 лв;

Ползване на двойна седалка от един турист – 70 лв;

Входни такси и билети за други музеи и обекти, посещавани по желание;

Лични разходи;

 

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ :

ДЕПОЗИТ 50% ОТ ОБЩАТА ЦЕНА , ОСТАТЪКА ДО 20 ДНИ ПРЕДИ ЗАМИНАВАНЕТО .

 

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ :

 

   (30)

 

Translate »