Армения – планинска страна между река Кура и горните течения на реките Тигър и Ефрат; била населена с арменци, наречени така по името на цар Арам, и била управлявана от царе от тяхното племе от II век преди Хр. до V век след Хр.; тя се наричала Велика Армения, за разлика от Малка Армения – област между горните течения на реките Ефрат и Галас, която влизала в състава на царството на Митридат Понтийски, а от 70-ата година след Хр. – в състава на Римската империя. Тази страна била втората люлка на човешкия род, защото ковчегът на Ной се спрял на планината Арарат (Бит. 8:4), разположена във Велика Армения.

 

 

 

 

Армения
21 – 27  септември 
Цена:1750 лв.

 

 

 

 

 

 

Програма:

1. ден – Отпътуване от летище София, терминал ІІ полет до Виена 20.55 ч. Виена – Ереван. Кацане в Ереван на летище „Звартнотс“ в 03.35 ч. местно време. Посрещане от местен екскурзовод. Трансфер до хотела. Настаняване в хотела. Нощувка.

2. ден – Късна закуска. Панорамна обиколка на Ереван – град, създаден през 782 г. пр. Хр. Посещение на най-старото в света хранилище на древни ръкописи Матенадаран – научен институт за реставрация на ръкописи. Посещение на Центъра за съвременно изкуство Каскад, носещ името на американския бизнесмен от арменски произход Гафесчян: уникално архитектурно съоръжение, съчетаващо ландшафта и съвременното изкуство. Следобед посещение на Цицернакаберд – мемориал, посветен на жертвите на геноцид над арменците през 1915 г. Връщане в хотела. Вечеря.  Нощувка.

3. ден – Закуска. Екскурзия към южната част на страната – регион Арарат. Разглеждане на манастирския комплекс Хор Вирап /в превод: дълбока тъмница/, в която е затворен първия християнски  апостол на Армения св. Григорий Просветител. От това място се открива прекрасна панорама към библейската планина Арарат, където, според легендата, Ной идва след Потопа и поставя началото на новия живот.  Продължава се към регион Вайоц Дзор – посещение на Нораванк /в превод: новия манастир/ от 13 в. Тук се намира традиционното изкуство на Армения – рисунъчни орнаменти.   Посещение на селото Арени – мястото, където Ной е посадил лозова пръчка в Араратската низина след Потопа. В пещерите на селото са намерени останки от инструменти и съдове за вино, отпреди 5 500 г.  Посещение на винарна с дегустация на вино. Връщане в хотела в Ереван. Вечеря. Нощувка.

4. ден – Закуска. Екскурзия в района Лори – границата с Грузия. Два обекта на ЮНЕСКО: манастирския комплекс Санаин от 9.век и комплекса Ахпат – уникален паметник от ранносредновековна Армения. Обяд в ресторант по пътя. Екскурзия до езерото Севан и посещение на Севанския манастир /2000 м н.в./ от 874 г. Прекрасна гледка към езерото – единствен източник на прясна вода в целия кавказки регион. Екскурзия в „арменската Швейцария“ – Дилижан. Изключителни природни дадености. Връщане в Ереван вечерта. Нощувка.

5. ден – Закуска. Екскурзия към Централна Армения – Котайски регион, където се посещават два обекта на ЮНЕСКО: пещерния манастир Гегхард /в превод: копие, символизиращо свещенна реликва/, уникален архитектурен комплекс сред скалите. Има поверие: в изворчето на манастира си измивате ръцете и тогава всяко ваше желание ще бъде изпълнено.  Вторият обект: езическия храм Гарни от 1.век, разположен в долината на река Азат, единствен по рода си в Армения. Целият регион наподобява храмовете в Петра. В храма ще има специален концерт на дудук – национален инструмент от каисиево дърво, с история отпреди 3000 г. От 2005 г. ЮНЕСКО признава тази музика за шедьовър на Световното нематериално изкуство. Обяд в селск къща по пътя – печене на националния хляб „лаваш“.Връщане в Ереван. Посещение на завода за коняк Арарат. Екскурзия в музея, дегустация на коняк, възможност за покупка на коняк. Връщане в хотела. Нощувка.

6. ден – Закуска. Екскурзия до Ечмиадзин – резиденция на главата на Арменската апостолическа църква Патриарха на Арменската църква – Католикос от 1441 г. Смята се, че тук е второто явяване на Иисус. Тук в Катедралния събор е копието на Гай Касий, с което е пронизан в гърдите Иисус след разпъването на кръста. Посещение на Звартнотс – в подножието на планината Арарат, Храма на бдящите сили и небесните ангели /под закрилата на ЮНЕСКО/. Връщане в Ереван. По желание: посещение на Националния исторически музей – пътешествие във времето през уникални исторически находки на територията на Армения. Връщане в хотела. Вечеря в арменски ресторант с музика и програма. Нощувка.

8. ден – Отпътуване за летището в 02.00 ч. Полет в 04.25 ч. до Виена. Престой във Виена около 3 часа. Полет Виена – София. Кацане на летище София, терминал II в 12.40 ч. местно време.

 

 

 

 

 

 

 

 Цена: 1750 лв. /настаняване в стая двойка/
Доплащане за самостоятелна стая 490 лв

 

 

 

 

Цената включва:
самолетен билет: София – Ереван и обратно /през Виена/;
летищни такси – 180 евро /към 01.06.2016 г./,
транспортни услуги с автобус и всички трансфери;
хотел 4*в  Ереван;
местен екскурзовод по време на целия престой;
всички входни такси за забележителности и музеи, изброени в програмата;
6 нощувки – 6 закуски – 2 обяда – 3 вечери;
минерална вода по време на целия престой;
карти на Ереван и Армения;
посещение и дегустация на завода за коняк Арарат и винарната в Арени ;
концерт на дудук в Гарни;
туристическа медицинска застраховка за 15 000 евро;
местен екскурзовод по време на целия престой;
водач-екскурзовод и преводач по време на целия престой от ТА

 

 

 

Цената не включва:
бакшиши за носачите в хотелите

 

 

 

 

Екскурзията се осъществява при набиране на минимален брой от 16 пълно плащащи туристи. Срокът за уведомяване при ненабиране на този брой е 60 дни преди началото на пътуването. За пътуването е необходим валиден международен паспорт. При пътуване на лица под 18 години без придружител те се нуждаят от декларация за родителско съгласие за напускане на България, нотариално заверена и подписана и от двамата родители.

За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

 

60

Translate »