Албания е един слънчев планински къс,, години наред подвластен на законите на тоталитаризма е приютил южноевропейски сговорчив народ. Но новата Албания съчетава в себе си буйната и пълна с очарование сила на Средиземноморието, възхитително гостоприемен народ и зашеметяващ със своята цветна палитра ренесанс в столицата Тирана.
Македония е прочута със средновековните си манастири, лозя, овощни градини, овехтели турски чаршии, Ортодоксални църкви и просторни търговски цетрове. Тя е изпълнена със звука на местните гайди, изпечената в турски стил кайма и някои от най-евтините вина на планетата. Страната е необикновено зелена, а хората там са изключително гостоприемни и приветливи

 
НОВА ГОДИНА на АДРИАТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ-АЛБАНИЯ и МАКЕДОНИЯ
30.12.2015 – 02.01.2016; без нощен преход
4 дни /3 нощувки със закуски +2 стандартни вечери + Новогодишна вечеря с напитки и жива музика
Потвърдено отпътуване от: Бургас, Ямбол/Сливен, Стара Загора,Пловдив, София

Цена от:355лв.

Цената включва:
1. Транспорт с лицензиран автобус с видео, климатик, мини-бар,
2. 3 нощувки в хотел 4*, апартаменти 3+* на 1ва линия на морския бряг в Дуръс
3. 3 закуски
4. 2 стандартни вечери
5. Богата Новогодишна вечеря + неограничено количество алкохолни и безалкохолни напитки,
6. Новогодишно парти с музика на живо и диско водещ ;
7. Разнодка в Охрид
8. Гранични такси за Албания, магистрални такси и паркинги,
9. Придружител по време пътуването от фирмата организатор,
10. Трансфер от Бургас, Ямбол/ Сливен, Стара Загора, Пловдив
11. Здравна застраховка с асистанс, покритие 5000 евро/ до 65 год. Над 65 год. доплащане по 1.50 лв. на ден
Цената не включва:
1. Входните такси за забележителностите,
2. Екскурзия до Берат, Аполония, Вльора- 30.00 лв /минимум 25 човека
3. Екскурзия с местен екскурзовод превод на български до Круя, Тирана, Дуръс-20.00лв./минимум 25 човека
Забележка: допълнителните екскурзии се заявяват от България

Хотели по програма.ЦЕНИТЕ са на човек:

хотел DOLCE VITA 4 *в Дуръс

собствен плаж

Цена на човек в

двойна стая

Цена на човек в

единична стая

Дете с 2-ма възрастни
до 12г.
3 нощувки+ 3 закуски +

2 вечери + Н. Г. вечеря с включен алкохол

417 лв. 480 лв. 292лв.
Апартаменти DOLCE VITA 3* в Дуръс

собствен плаж

Цена на
човек в апартамент
Дете с 2-ма възрастни до 12 год.
3 нощувки+ 3 закуски +

2 вечери + Н. Г. вечеря , включен алкохол

355 лв. 271 лв.

 
ПРОГРАМА
1ви ден / София-Струга-граница- Елбасан -Дуръс 580 км.
София- сборен пункт пред храм паметник Александър Невски в 06.00, заминаване в 06.30 ч.
Ще пътуваме по пътя София – Охрид , религиозен коридор между манастирите, по който протичали културни влияния към поклоннически път Виа Егнация.
Виа Егнация е древен път, построен около 146 г. пр.н.е. по времето на Римската империя. Важен военен коридор и до днес свързващ Адриатическо море с Черно и Егейско море и историческия град Дирахиум (Дуръс) с Лихнидос (Охрид), Тесалоника(Солун), и достигащ до Константинопол (Истанбул). От древния град на Босфора по духовната и културна ос Виа Егнация започва разпространението на православното християнство в Югоизточна Европа, осеян е с манастири и църкви. Този път е бил важно разклонение на поклонническия път на франките към Рим и Йерусалим.
Ще прекосим границата с Македония при Гюешево. Населените места, покрай които минаваме в Македония са Крива паланка, Скопие, Тетово, Гостивар, Кичево, Струга. В Албания през Елбасан. Римляните са го наричали Masio Scampa заради кулите и крепостните стени /на древен илирийски език означава остър планински връх/.Пристигане на Дуръската ривиера.
Настаняване в хотел Dolce Vita 4* /апартхотел Dolce Vita 3+* на морския бряг. Вечеря и нощувка.
2 ри ден /
Закуска от 07.30ч. Заминаване за Круя и Тирана в 09.00 ч. / по желание /
Пешеходна обиколка на Дуръс /прабългарите го нарекли Драч/. Ще видим Венецианската кула; Римския
амфитеатър от II-ри век за 15000 зрители; крайморския булевард с палмите подарък за Енвер Ходжа от Фидел Кастро; Римските бани. Продължаваме към Круя. Градът е бил столицата на арбърийското княжество с владетел Скендербег –легендарна фигура на албанското средновековие и символ на съпротивата срещу турците през ХV в.. През 879 г. Круя е бил важен епископски и византийски център.В Круя ще посетим крепостта , пешеходна разходка по етнографската атракция „Чаршията” /улицата на занаятите/. В
крепостта е основан етнографски музей, помещава се в къща от XVIII век.; музея на Скeндербег е нов и е посветен на националния герой и неговите подвизи.
Тирана-автобусна и пешеходна обиколка за разглеждане на забележителностите на Албанската столица: пл.
Скендербег; сградата на Операта и Националната библиотека; Часовниковата кула- символ на града; джамията Етем бей; руините на Юстиниановата крепост/ако са достъпни за посетители/; двореца на културата и бивш мавзолей на Енвер Ходжа; Националният исторически музей; „забранения град”; Православната Автокефална църква „Възкресение”- третият по големина православен храм в Европа с обща площ 1660 м., височина 32,2 м. и камбанария с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на църква „Света София” в Истанбул.Може да посетите въртящото се кафене на 14-тия етаж на Sky Tower или да обядвате в модерния комплекс Тайван в центъра на града. Свободно време. Връщане в хотела в Дуръс.
Новогодишно тържество с богата вечеря и неограничено количество алкахал. Нощувка.
3 ти ден /
Закуска от 07.30ч. В 09.00ч екскурзия до Берат-Аполония-Вльора / по желание /Берат-средновековeн град музей , паметник на UNESCO/ основан през 4ти век пр.Н.Е. на река Осъм. Антични имена: Антипатрея, дадено му от Касандър, византийците наричат града Пулхериополис „хубав град“, през Средните
векове българите го наричат Бялград.Старият град е известен с Отомонската архитектурата на къщите с много прозорци/известен с името „ градът на хилядите прозорци”/. Тук Св. цар Борис-Михаил- Покръстител гради едни от най-хубавите си Божии храмове. Тук е било седалището на Св. Климент, епископ Велички и Св. Климент Охридски – пръв епископ на български език. Тук  прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на светите Седмочисленици, разпространявали Христовото учение по българските земи. Тук са запазени мощи на Св. Горазд и Св.Ангеларий.В Берат ще видим: крепостната стена; ортодоксалната църква Св. Мария; църквата Св. Триада построена върху езически храм; останките от Бялата и Червената джамия; иконографския музей Онуфри / входна такса/ и др.Продължаваме /ако е отворено на 01.01.16/към древният град Аполония разположен на на река Вжосе на пътя на Виа Егнатия. Бил е важен пристанищен град. Градът е основан през 588 г. пр.Н.Е. от гръцки колонисти от Корфу и Коринт. Римският император Октавиан Август e учил тук. Ще видите руините от старата крепост; античния театър;колоните на градския съвет, храма на Артемида; историческия музей.Пътуване към Вльора- модерен град. Той е един от най-старите градове на Албания / древно име Aulon основан през 6ти век пр Н.Е./ и второто по големина пристанище. Разположен на крайбрежието на Адриатическо и Йонийско море, в подножието на планина. Влора е един от най-добрите курортни центове с нови хотели, прекрасни плажове,много зеленина. Връщане в Дуръс. Вечеря и нощувка.
4ти ден / Закуска от 07.30ч. Отпътуване за София в 08.30ч. през Елбасан-Охрид-Скопие.Престой в Охрид 1½ часа за разглеждане и обяд. Охрид е паметник на UNESCO. Очарованието на града е езерото и уникалната архитектура в стария град в подножието на Самуиловата крепост.Какво може да видите : стария град ; античния театър и Самуиловата крепост. В църквата „Св. Климент и Св.Панталеймон” се намират мощите на свети Климент. Според средновековното житие на Св. Климент Охридски, през 886 година цар Борис I изпратил в Охрид светеца със задача да подготви няколко хиляди свещеника, владеещи писмен български език, за да замени гръцкия език в богослужението с български.Отпътуване от Охрид за София през Скопие. Пристигане в София късно вечерта.

(sspt)

Translate »