Приликата на Букурещ с френския оригинал идва от архитектурния стил на сградите в центъра на града, от широките булеварди, първенец сред които е „Калеа Викторией” (Пътят на победата), от красивите паркове, ако щете и от копието на Триумфалната арка – същата като на Шан-з Елизе. Дори най-големият и много красив парк с езеро Херъстръу го сравняват с Люксембургските градини в Париж!

Главната забележителност на Букурещ е гигантската сграда на Парламента. Това е втората по големина обществена сграда в света след Пентагона в САЩ! Строителството й започва през 1984-та и продължава близо 20 години. Тя е отражение на мегаломанията на бившия комунистически диктатор Николае Чаушеску . Съдете сами: за този „мастодонт”, който разполага с 1100 помещения, са похарчени над 3 милиарда долара, проектът на сградата е дело на…700 архитекти, в строителството са участвали над 20 000 работници! За градежа са използвани над 1 милион куб. метра камъни, докарани от Трансилвания, 3500 тона естествен кристал за направата на 480 полилея, 200 хиляди кв.метра е площта на килимите, застлани в различните зали. И т.н. Днес сградата е действащ дом на румънските депутати, но е отворена за посещения на туристически групи. В съседство с Парламента е Площадът на революцията с мраморния паметник на Прераждането, издигнат в памет на жертвите по време на революционните събития от 1989 година.

Една, макар и панорамна обиколка на Букурещ, разкрива архитектурно богатство, което съседите са се погрижили добре да съхранят и да представят на своите гости. Тук се нареждат сградите на общината, на Националния исторически музей – бивша пощенска палата от края на ХІХ и началото на ХХ век, Университета Пиата, Националния театър, бившия кралски дворец, превърнат в художествен музей с близо 100 хиляди произведения на изкуството, включително творби на Рембранд и Ел Греко. Румънският Атенеум пък е най-престижната концертна зала в столицата. Построена е по проект на френския архитект Алберт Галерон през 1888 година, а средствата за строителството й са осигурени чрез дарения на румънските граждани.

Букурещ обаче не е само „подражател” на френската столица. През последните години бяха построени много нови и модерни сгради, главно офиси на различни компании, банки, застрахователни дружества, хотели.Появи се и новият национален стадион, който домакинства на финал за купата на Лига Европа. Но градът държи да представи и своята национална идентичност. Пример за това е Музеят на селото – етнографски парк на открито с реконструирани селски къщи от всички райони на страната, разположени сред вятърни мелници, воденици, занаятчийски работилници, дървена църква от ХVІІІ век .Музеят е открит още през далечната 1906 година, притежава и огромна колекция от близо 20 000 национални носии! На улица „Липскани” пък е реставрирана част от стария град с Княжеския съд – строен по времето на Дракула, Княжеската църква – най-старият храм в Букурещ, някогашния хан „Луи Манук”, превърнат в луксозен хотел. През ХV век повечето занаятчии от Румъния и съседните страни са открили работилниците си в тази част на града. Сега туристите, идващи тук, се наслаждават на пазарите с антики и предмети на изкуството, на ресторантите с национална кухня.

Легендата разказва, че някога на това място живял овчар на име Букур. Веднъж, когато пасял стадото си, ненадейно паднала мъгла и овчарят се загубил. Притиснат от неволята, момъкът горещо започнал да се моли на Господ и…станало чудо – мъглата се разпръснала. В знак на признателност Букур построил малък параклис, край който след време се заселили хора и така възникнала днешната румънска столица. Сега тя е най-големият град в Румъния, близо 10 % от 23-милионното население на страната е концентрирано тук. Международното летище „Отопени” е „гара- разпределителна” за много полети от и до целия свят. А Букурещ е само на 60 км от най-близкия град в България – Русе. Ето защо е удобен маршрут за уикенда.

Ние от Туристическа Агенция “ТЕСКО ГРУП“ , Ви предлагаме да се разходите с нас през уикенда до Синая, Бран, Брашов и Букурещ ,както и да посетите замъка на Граф Дракула на цени от :

229 лв за 3 дни /2 нощувки

Дати на провеждане :

03.04.2020г.

01.05.2020г.

22.05.2020 г.

19.06.2020 г.

26.06.2020 г.

17.07.2020 г.

14.08.2020 г.

04.09.2020 г.

20.09.2020 г.

09.10.2020 г.

30.10.2020 г.

20.11.2020г.


НАСТАНЯВАНЕТО Е В ХОТЕЛ “CARAIMAN“ – СИНАЯ .


ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВИДЕО МАТЕРИАЛ ОТ ХОТЕЛА:

  ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО :


1-ви ден: Пловдив – Букурещ – Синая
Тръгване от Пловдив в 6:00 ч. по маршрут Пловдив – Русе – Букурещ – Синая.
Посещение на музея на селото в Букурещ – простиращ се на 30 акра по бреговете на езерото Херастрау в едноименния парк.Това е етнографски комплекс където са реконструирани 50 стари сгради от всички райони на Румъния, показващи историята на архитектурата по селата.Ще се разходим сред къщи в различни стилове, вятърни мелници, дървени църкви, воденици и дори стара панаирна въртележка.
Пристигане в Синая – най-красивия зимен курорт на Румъния, наричан още „Перлата на Карпатите“.Пешеходна разходка из центъра на града. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2-ри ден: Синая – Брашов
Закуска. Посещение на лятната резиденция на румънските крале – замъка Пелеш. Замъкът ще Ви удиви с изящното си излъчване и уникалните си форми. Построен от Крал Карол I в периода 1873 – 1883 г., който като принц е водел румънските войски в Руско – турската война. Свободно време. Посещение на замъка на граф Дракула (Бран). Със своята легендарна загадъчност, извисяващ се върху 60 метрова скала, построен след 1377 г., е бил тайнственото място на най-популярния вампир в световната мистика. Отпътуване за Брашов. Туристическа обиколка в Брашов – градът, в който е издаден „Рибния буквар“ на Д-р Петър Берон. Тук се преплитат Източните и Западните Карпати. Посещение на Черната църква построена през 1383 г. – най–голямото постижение на готическата архитектура, църквата „Св. Вартоломей“, Старото кметство и общинският площад. Свободно време в Брашов. Връщане в хотела в Синая. По желание посещение на типичен румънски ресторант с жива музика /срещу допълнително заплащане/. Нощувка.

3-ти ден: Букурещ – Пловдив
Закуска. Отпътуване за Букурещ – първият по големина град в Източна Европа. Разглеждане на румънската столица –град на контрастите, известен още като ”Малкия Париж“. Панорамна обиколка на града с екскурзовод: Триумфалната арка (копие на Парижката), Народния театър, Патриархалната катедрала, построена в класически стил с барокови елементи и накрая – втората по големина административна сграда в света след Пентагона, а именно Парламента на Румъния /отвън/. Свободно време за разходка в Стария квартал „Липскания”. Тук се намират запазени ханове и автентичната бирария „Кару ку бере” / каруца с бира/. Около 14ч отпътуване за България. Пристигане в Пловдив късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с лицензиран автобус

2 нощувки със закуски в 3 * хотел ; Разходка из планинския курорт Синая ; Посещение на замъка Пелеш (не включва входна такса) ;
Посещение на замъка на Граф Дракула в Бран (не включва входна такса) ;
Посещение на град Брашов ;
Панорамна туристическа обиколка на Букурещ с местен екскурзовод Медицинска застраховка / доплащане за хора над 65 г – 5 лв/;
Екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване ;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входни такси са ориентировачни и се препотвърждават към датата на пътуване:

Черната църква – 8 RON

Замъка Бран : Възрастни: 35Lei (6.6€) ;Пенсионери(65+): 20Lei (4.5€) ;Студенти: 15Lei (3.3€);Ученици: 7Lei (1.5€) ;Видеозаснемане: 20Lei (4.5€)

Замъка Пелеш – 30 LEI за възрастни, 10 LEI за деца

Музей на селото – Букурещ – 8 LEI за възрастни, 3 LEI за деца

Билет – Въжена линия Брашов – 12 LEI

Други музеи и обекти посещавани по желание

Възможност за доплащане за вечеря в хотела -12 евра

Посещение на типичен румънски ресторант с жива музика ( 20 евра )
Доплащане за единична стая 60 лв

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:

7 дни преди датата на отпътуване

Необходими документи:

лична карта / задграничен паспорт със шест месечна валидност от датата на отпътуване: няма санитарни и медицински изисквания за страните по маршрута.

Срокове за плащане :

ДЕПОЗИТ 50 % при сключване на договор за организирано пътуване. Доплащане 20 дни преди датата на отпътуване

(84), (8)

Translate »